Elkészült a Paks II. Atomerőmű első blokkjának olvadékcsapdája. A blokkot az egész paksi létesítmény 5. egységének is nevezik. A gyári átvétel befejezése után a 730 tonna tömegű acéltartályt a telephelyre szállítják – tájékoztatta a Világgazdaságot a Roszatom.

 

Fontos biztonsági eszköz

A beruházó Paks II. Zrt. 2022. június 6-án kapta meg mindkét blokkjára az olvadékcsapdák gyártási engedélyét. Egy hosszú gyártási idejű berendezésről van szó, amelyet a létesítés korai fázisában építenek be. Az engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal adta ki. Az olvadékcsapda a továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 blokkok számos új, a biztonság növelését eredményező műszaki megoldásainak egyike. 

Egy olyan speciális tartály, amely a reaktortartály alatt helyezkedik el, és képes annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására.

 Segítségével megakadályozható, hogy a zónaolvadék az alaplemez betonjával kölcsönhatásba lépjen, csökkenthető a hidrogénfejlődés és a radioaktív anyagok környezeti kibocsátása. Az olvadékcsapda elemeinek össztömege 732,7 tonna, teljes magassága 15,24 méter, a legnagyobb – 11 méter – átmérőjű eleme a tartógyűrű.

Az olvadékcsapdában alumínium-oxid és vas-oxid tartalmú olvadótöltet van, amely a zónaolvadékkal elkeveredve csökkenti az olvadék fajlagos hőjét. Az olvadótöltetbe gadolíniumot is adagolnak, amely a neutronelnyelő tulajdonsága okán megakadályozza a nukleáris láncreakció kialakulását az olvadékban. Az olvadékcsapda acéltartálya súlyos baleset esetén kívülről bóros vízzel hűthető.

Az építkezés elején telepítik az olvadékcsapdát
Fotó: Paks II. Zrt. 

Van mit megbeszélni

A projekt kapcsán a legutóbbi esemény az volt, hogy Alekszej Lihacsov, a fővállalkozó orosz Roszatom első embere március 12-én Budapesten tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Legközelebb várhatóan a jövő héten találkoznak a Szocsiban rendezendő nemzetközi nukleáris fórumon, az Atomexpón. Minapi és várható megbeszéléseik fő témája a két 1200 megawattos blokk építésére vonatkozó megállapodás frissítése, amire a beruházás megváltozott körülményei miatt lehet szükség.