Egyebek mellett a Paks II. projekt vállalkozói szerződése került terítékre Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai megbeszélésén.

rosatom
Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Fotó: Rosatom Central Europe Kft.

Gőzerővel dolgoznak az építkezés területén

A tárgyalások után a felek megállapították, hogy a kivitelezés gyors ütemben halad – derül ki a Roszatom közleményéből. Tavaly a határidő előtt kitermelték a munkagödörből a talajt 5 méter mélységig, a talajvíz szintjéig. Megépítették a 2700 méter hosszú résfalat is. Ez egy speciális vízzáró betonfal a munkagödör körül, amely meggátolja a talajvíz behatolását és biztosítja a Paksi Atomerőmű blokkjainak biztonságos működését az új egységek építése során. Jelenleg a talajmegerősítés zajlik, a nyáron pedig a tervek szerint elkezdik kitermelni a talajt a munkagödörből a tervezett 30 méteres mélységig. A következő lépés az alaplemez betonozásának előkészítése lesz.

Mint Alekszej Lihacsov közölte, hogy a munka jelenlegi tempója alapján még az év vége előtt befejeződik minden előkészítés a telephelyen, és sor kerülhet az első beton öntésére. 

Ugyanakkor sikerült a magyar féllel előrehaladni az EPC-szerződés optimalizálása és aktualizálása terén – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov. 

(Az EPC-szerződés – Engineering, Procurement, Construction – a tervezés, a beszerzés, illetve a létesítmény építéséből álló komplex vállalkozói megállapodás.) A Világgazdaság tegnap írt arról, hogy a szerződés aktualizálása jó eséllyel a blokkok átadási idejének módosítását is jelenti. 

A magyar ipar részéről jelentős az érdeklődés a projekt iránt. A munkában már több mint 100 alvállalkozó vesz részt Magyarországról és más európai országokból. Februárban a projekt fővállalkozója, az Atomsztrojexport Rt. (ASZE Rt.) tájékoztatót tartott a projekt lehetséges beszállítóinak. Az eseményen különböző országokból mintegy 190 cég képviselői vettek részt.

Hétszáz tonnás berendezést hoznak majd Paksra

„A paksi telephelyen az atomerőmű-beruházás munkálatai folyamatosan haladnak, nincs akadálya annak, hogy az idei esztendő végére az első betonig eljussunk. Nincs akadálya annak sem, hogy a következő évtized elején a két új paksi blokk a magyar energiaellátási hálózatra rákapcsolódjon. Befejeződött Oroszországban a zónaolvadék-csapda gyártása, így annak szállítása hamarosan megtörténik. Nem lesz kis művelet, mert ez a legnehezebb berendezés, a tömege több mint 700 tonna. Büszkék vagyunk arra, hogy Pakson egy igazi nagy, nemzetközi projekt zajlik, mert az orosz fővállalkozó és a talajszilárdítást végző német alvállalkozó mellett francia, osztrák, svéd és amerikai cégek is vannak az alvállalkozók között” – mondta Szijjártó Péter.

Áprilisban megkezdődik az új atomerőmű 1-es blokk reaktortartályának gyártása Oroszországban. 

Az év második felében érkezik Magyarországra a zónaolvadék-csapda, amely a tervezési alapon túli, rendkívül kis valószínűségű balesetek következményeinek mérséklésére szolgál.

Ez lesz az első hosszú gyártási ciklusú berendezés, amely az építkezés területére érkezik.

Orosz mintára épül az uniós projekt

A Paks II. atomerőmű az Európai Unióban elsőként kapott létesítési engedélyt a referenciaként szolgáló orosz projekt alapján. A Roszatom világelső az új blokkok építését tekintve, egyidejűleg 22 erőművi egységet épít 7 országban. A Roszatom rendelésállományában szerepel a világ két legnagyobb atomerőmű-építési projektje Törökországban és Egyiptomban, ahol 4-4 blokkot építenek egyszerre. Indiában, Kínában és Bangladesben is zajlik a munka. A fehérorosz atomerőmű üzembe helyezése után az ottani hatóságok újabb erőmű építését vették fontolóra, Törökország egy második atomerőmű építésének lehetőségéről tárgyal az orosz féllel a Fekete-tenger partján fekvő Sinop térségében. A társaságot 10 országból 33 atomerőmű blokk építésével bízták meg.  

A Roszatom kis teljesítményű moduláris reaktorokat (SMR) is fejleszt és negyedik generációs atomenergetikai technológiát hoz létre, amelynek köszönhetően jelentősen csökken a radioaktív hulladék, és újrafelhasználják a kiégett nukleáris üzemanyagot.

 „A jövő technológiáin dolgozva már most azt tervezzük, hogy fejlesztéseinket a referenciák elkészültével megosztjuk a partnerekkel, köztük Magyarországgal” – hangsúlyozta a Roszatom vezetője.

Tíz éve dőlt el minden

A Paks II. projekt a 2014. január 14-én kelt orosz–magyar kormányközi megállapodás és az új blokkok építésére vonatkozó három szerződés alapján valósul meg. Az atomerőmű építéséhez a létesítési engedélyt a magyar hatóság 2022 augusztusában adta ki. A létesímény két VVER-1200-as, 3+ generációs blokkal kulcsrakészen épül meg. A létesítési engedély megszerzése igazolta, hogy a projekt megfelel a magyar és az európai biztonsági szabványoknak. Oroszországban már működik 4 VVER-1200-as blokk és két hasonló, Oroszországon kívüli egység a fehérorosz atomerőműben.