A megújuló energetika területén aktív érdekképviseleti szövetségek tagja lett a MET csoport három kiemelt fontosságú piacon. Közleménye szerint a svájci AEE Suisse-hez, az olaszországi ANIE Rinnovabilihez és a hazai Magyar Szövetséghez a Green Assets Divízióján keresztül csatlakozott. Tagsága révén aktívabban kíván hozzájárulni az európai energiaátmenetet támogató szakpolitikai szabályozás formálásához.

A MET-nek 25 százaléka van a SwissWindsben / Fotó: Olivier Maire / SwissWinds

 

Előnyöket ígér a MET-nek az új tagság

Svájc, Olaszország és Magyarország meghatározó szerepet játszik a csoport nemzetközi üzleti tevékenységében a megújuló energetikai szegmensben. Svájc a MET globális központja és – a SwissWinds fejlesztőcégben szerzett 25 százalékos részesedéssel – a szélenergia-beruházásainak egyik fontos helyszíne. A Green Assets Divízió milánói és budapesti csapatai a MET megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos üzleti tevékenységét támogatják nyugat-, illetve kelet-európai fókusszal. Ezekben az országokban a MET – mint írja – kiemelt figyelmet fordít a zöldpolitikák támogatására, a hatékony energiaátmenetet szolgáló rendszerek fejlesztésére, valamint az e célokat segítő szakmai platformokon való részvételre. 

„A tagság lehetővé teszi számunkra, hogy az iparág élvonalában maradjunk, előmozdítsuk az innovációt, és kiálljunk az olyan szakpolitikai döntésekért, amelyek támogatják a zöldebb és rugalmasabb energiarendszerre való átállást” – jelentette ki Lehőcz Balázs Gábor, a Green Assets Divízió elnöke. 

Az AEE Suisse Svájc vezető ernyőszervezete a megújuló energia és az energiahatékonyság területén, amely – 40 iparági szövetségessel és mintegy 42 500 vállalattal együtt – a MET-et a gazdasági és energiapolitikai keretrendszer alakításában támogatja, nemzeti és kantonszinten egyaránt.

Növelhető az olaszországi hálózati biztonság

Olaszországban, közel 500 megawattpeak kapacitású napenergia-fejlesztési projekt tulajdonosaként a MET csoport nagyra értékeli az ANIE Rinnovabili szerepét a nemzetközi együttműködések előmozdításában. A közös fellépés a hálózati biztonság növelésére, az energiaköltségek csökkentésére, a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére és az ország villamosításának előmozdítására irányul, különös tekintettel a megújuló energiaforrások integrálására a villamosenergia-piacba.

A 2023 végén alakult Magyar Megújuló Energia Szövetség alapító tagjaként, a MET támogatja a szövetségnek a fenntartható energetikai megoldások előmozdítására irányuló erőfeszítéseit.

Számos lábon áll a MET csoport

A svájci központú MET csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős a tapasztalata a zöld- (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter volt, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra.