Az E.ON Hungária csoport teljesen meg kívánja újítani a Dunántúl és Pest vármegye áramhálózatát. A következő években indítandó hálózatfejlesztési és építési beruházásai ezért a korábbiakat jelentősen meghaladják.

Az E.ON kelenföldi alállomása / Fotó: E.ON

„A villamos hálózat olyan mértékű fejlesztésére van szükség, amelyet a rendszer kialakítása, azaz évtizedek óta nem láttunk” – szemléltette válaszában a csoport. Hálózati fejlesztésekre tavaly 120 milliárd forintot költött, az idén pedig minden korábbinál többet szán, 160 milliárdot. A következő években ez a tendencia folytatódik: 2025 és 2028 között évi 150-180 milliárd forintot tervez elkölteni e célra a vállalatcsoport.

Megbízható beruházási feltételekre van szükség

Ehhez azonban európai szinten összevethető, fair tarifákra van szükség. A nemzetközi E.ON csoport nemrég jelentette be, hogy a következő években a tervezett 33 milliárd eurónál többet, 42 milliárd eurónyi beruházást hajt végre nemzetközi szinten, és ennek egy részét Magyarországra szánja. (A Világgazdaság éppen ennek részletei miatt kérdezte az E.ON Hungáriát a terveiről.) Mint a válaszban hangsúlyozták, 

egy olyan cégcsoporton belül, mint az E.ON, verseny van, hogy hova mennek a beruházási források, azaz Magyarországra jönnek-e, vagy máshova Európában.

Ezek az országok hasonló hálózati kihívásokkal küzdenek, így a források elnyeréséhez megbízható beruházási feltételekre van szükség. A társaság Magyarországon 2028-ig többek között

  • 20 új zöldmezős alállomás létesítését tervezi,
  • megindítja legalább 42 meglévő alállomás
  • és 3000 kilométernyi nagyfeszültségű hálózat rekonstrukcióját,
  • 230 kilométer új (nagyfeszültségű) főelosztó-hálózatot fejleszt,
  • és 430 kilométer nagyfeszültségű hálózat kapacitását bővíti.  

 

Az-E.ON budai településeket ellátó, megújult solymári alállomása / Fotó: E.ON

 

Okosmérő okosmérő hátán az E.ON-nál

A hazai energiaigény drasztikus növekedése nyomán a hagyományos hálózatfejlesztés és -építés mellett hálózati flexibilitást biztosító okoseszközöket is telepít a társaság két szakaszban. 2024 végéig 530 ezer okosmérőt telepít. 2026-ra az összes felszerelt mérő (4,5 millió) 15 százaléka már okosmérő lesz.

Néhány, időben közelebbi (már futó vagy az idén induló) beruházásra is hozott példát az E.ON.

  • Új alállomásokat létesít például Budapesten és környékén, Szombathely, Lepsény, Zalaszentgrót és Várpalota térségében.
  • Meglévő alállomásait bővíti a növekvő igények szerint Vecsés, Zugló, Dunavarsány és Csepreg területén.
  • Zirc, Veszprémvarsány, Répcelak, Lábatlan, Kaposfüred területén teljesen átépíti a már üzemelő alállomásokat.
  • A már meglévő és üzemelő nagyfeszültségű távvezetékek magasabb terhelhetőségre való szabványosítása mellett 126 kilométer új nagyfeszültségű távvezetéket vagy leágazást létesít.
Az E.ON aszófői alállomása és energiatárolója / Fotó: E.ON

 

Jön uniós pénz is

Az E.ON Hungária csoport nagyarányú hálózatfejlesztéseit a saját források mellett támogatások is segítik. Húszezer beruházást valósít meg a Dunántúlon és Pest megyében a Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) forrásaival. Ezek összesen 115 milliárd forintba kerülnek, amiből 50 százalék a támogatás, és 50 százalék az önerő. A csoport az RRF projekt keretében 2020 óta 540 megawatt kapacitástöbbletet hozott létre, 2026 tavaszáig pedig további 1300 megawatt kapacitástöbblet létrehozását tervezi az RRF és a RepowerEU (104 milliárd forint) támogatásai segítségével. A megvalósítandó projektek kiemelt célja a részarányának növelése Magyarországon és annak elősegítése, hogy ezeket az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokat a már meglévő elosztóhálózathoz lehessen illeszteni.

Van, amit Szlovákiával összefogva érdemes   

A magyar–szlovák együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt keretében az Észak-Dunántúl (és Szlovákia nyugati részének egyik) legnagyobb villamosenergia-hálózati fejlesztése valósul meg. A 2020-van indult projekt intelligens hálózati technológiák használatával segíti elő a modern energia-infrastruktúra fejlődését. Célja az egyre növekvő mértékű megújuló alapú villamosenergia-termelés hálózati integrációjának elősegítése, valamint az ellátásbiztonság garantálása intelligens hálózat kiépítésével és működtetésével. 

Magyarországon mintegy 60 milliárd forintnyi beruházásra kerül sor az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén 2025-ig.

A projekt keretében már több megépült és működő új létesítmény és kibővített alállomás működik, többek között Gyermelyen, Öttevényben, Székesfehérváron és Kisbéren. A projekt az társfinanszírozásával valósul meg.