Még az idén, de nem a közeljövőben új pályázat nyílik a napelem-tulajdonosok egy speciális rétege számára.

napelem
A napelemes el is tárolhatja a fölösleges áramát / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az elképzelésről Lantos Csaba energiaügyi miniszter nyilatkozott a Mandinernek. Magyarázata szerint a Plusz folytatását azokra szabják, akik még a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból. Ők is kaphatnak majd támogatást energiatároló vásárlására, így ők is félre tudják tenni, és hatékonyabban használhatják fel a maguk által megtermelt áramot.  A Világgazdaság a közelmúltban a szolgáltatóktól kapott válaszok alapján sorra vette, hogy ma Magyarországon milyen energiatárolók érhetők el a lakosság számára, illetve hogy ezek telepítésében a  szolgáltatók hogyan tudnak segíteni.

Új helyzethez kell igazodniuk a napelemeseknek

Lapunk értesülése szerint ez év elején mindössze néhány száz napelemes esett ki a korábbi elszámolásból, és váltott kényszerűen (a jogszabályi előírásoknak eleget téve) a számára kedvezőtlenebb bruttó elszámolásra. 

Számuk az év végére a hivatalos becslések szerint körülbelül ötezerre nő.

Összesen mintegy 260 ezer háztartási méretű kiserőmű (HMKE) működik az országban, ezeknek az előttünk álló tíz évben folyamatosan lejár a szaldóelszámolásra jogosító tíz évük, és szintén bruttó elszámolásra kell váltaniuk. Ennek alapján kézenfekvő lehet a további években is hasonló pályázati lehetőséget kínálni az adott években a szaldóelszámolásból kiszoruló HMKE-seknek.

A szaldóelszámolás lényege az, hogy a kiserőmű-tulajdonosok évente csak egyszer számolnak el (hálózati szerződésük éves fordulónapján) az adott időszakban a hálózatból felvett és az abba betáplált villamos energiáról. A két szám különbözetéből adódó árat fizetik ki a szolgáltatónak, illetve kapják meg tőle. Az elszámolás döntően 36 forint per kilowattórás áron történik. A napelemes akkor kap kevesebbet – szolgáltatótól függően körülbelül 5 forintot kilowattóránként –, ha az év során több áramot juttatott a hálózatba, mint amennyit onnan felhasznált. Igaz, amikor a saját igényei szerint ad a hálózatban áramot, illetve használ onnan, akkor ingyen használja tárolónak az országos hálózatot.

Öt forintért nem biznisz eladni az áramot

Ez a 2023-as jogszabály a 2025 végéig telepített napelemes rendszerekre érvényes az üzembe helyezés napjától számított 10 évig, ha az igénybejelentés megtörtént 2023. szeptember 7. előtt. Az ezt – néhányaknak már 2024. január 1-jétől – felváltó bruttó elszámolásban az áramszolgáltató más áron – kilowattóránként 5 forintért – vásárolja meg a hálózatba táplált energiát, és más árat fizettet a hálózatból vételezettért. Ez már nem vonzó a HMKE-tulajdonosoknak, de kezelhetővé válhat a programnak a miniszter által bejelentett folytatásával. Ekkor ugyanis a napelemes, ahelyett, hogy olcsón eladná az áramát a szolgáltatónak, a saját tárolójában félreteheti a későbbi igényei kielégítésére. Igaz, nem keres rajta, mint eddig, viszont vásárolnia is kevesebbet kell, amikor épp plusz-villamosenergiára van szüksége. Bár beruházásának megtérülése hosszabbá vált a bruttó elszámolásra való áttérése miatt, ez az idő mégis kissé rövidebb lehet a háztáji áramtároló használatával. Egyébként oszthat-szorozhat valaki úgy is, hogy a hálózatról való vételezés helyett maga termeli meg adott időszakban a pluszáramigényét, dízelgenerátorral