A Szarajevói Filmfesztiválon idén az Ukrajnával való szolidaritás jeleként ukrán filmeket is bemutatnak a különböző versenykategóriákban – közölte a szervezőbizottság a hét végén. Emellett rezidensprogramot is hirdetnek ukrán alkotóknak, akik ismert boszniai és más alkotókkal közösen dolgozhatnak tovább projektjeiken Szarajevóban.

A térség egyik legrégebbi és legjelentősebb filmfesztiválját augusztus 12. és 19. között rendezik meg. Ausztriától Törökországig minden ország szerepelt már a rendezvényen, Ukrajna azonban eddig kimaradt. A közlemény szerint a főként Délkelet-Európával foglalkozó filmes mustra elítéli az ukrajnai háborút és az orosz inváziót.

A Szarajevói Filmfesztivált 1995-ben indították azzal a céllal, hogy a kultúrán keresztül tiltakozzanak a boszniai háború ellen, a fesztivál és szervezői így személyes tapasztalatból merítve tudják, hogy háborús időszakban milyen fontos akár csak a jelképes támogatás is – írták a közleményben. A fesztivált azóta is minden évben megrendezték, a koronavírus-járvány idején az interneten lehetett megtekinteni a filmeket.

Az ukrán filmesekkel történő együttműködés első jeleként a Szarajevói Filmfesztivál a hivatalos YouTube-csatornájára feltöltötte Szergej Loznyica ukrán rendező Tükröződések (Reflections) című alkotását, amely a Szarajevó hídjai elnevezésű projekt keretében készült. A projekt során – amelyet 2014-ben az első világháború századik évfordulója alkalmából indítottak – 13 európai rendező foglalkozott Szarajevóval.