II. Margit dán királynő nem mérte fel megfelelően családja reakcióját a döntésre, amit sajnál, de nem vonja vissza azt, hogy megfosztotta négy unokáját királyi címeiktől – derül ki a koppenhágai királyi udvar közleményéből.

II. MARGIT, Koppenhága, 2022. szeptember 12.II. Margit dán királynő a trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából adott díszvacsorán a koppenhágai Christiansborg-palotában 2022. szeptember 11-én. Dánia 82 éves uralkodóját 1972. január 14-én koronázták meg.MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen, Koppenhága, 2022. szeptember 12.
II. Margit dán királynő a trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából adott díszvacsorán a koppenhágai Christiansborg-palotában 2022. szeptember 11-én. Dánia 82 éves uralkodóját 1972. január 14-én koronázták meg.
MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen
Fotó: Mads Claus Rasmussen / MTI

A királyi ház tájékoztatása szerint az uralkodó célja az volt, hogy az udvar „haladjon a korral”, hosszú ideje készült a döntésre, amely szerinte jövőbiztossá teszi a dinasztiát. „A hercegi és hercegnői címek, amelyeket eddig viseltek, a jövőben megszűnnek” – közölte a múlt héten az udvar.

Joakim herceg, II. Margit kisebbik fia, akinek a gyermekeit közvetlenül érinti a döntés, azt mondta, dühítik a történtek. 

„Sosem mókás, ha az ember gyermekeivel így elbánnak. Olyan helyzetbe kerültek, amelyet nem is értenek” – mondta Joakim az Ekstra Bladet című lapnak. 

Felesége, Mária úgy nyilatkozott, hogy a legkisebb gyereküket zaklatták is az iskolában a bejelentés miatt. A hercegi pár szerint a királynő azóta nem is beszélt velük. A döntés értelmében Joakim négy gyereke, Miklós, Félix, Henrik és Athéna 2023 elejétől nem herceg és hercegnő lesz, hanem gróf és grófnő. A 23 éves Miklós szerint a családját megdöbbentette a lépés.

A királyi udvar szerint a módosítás természetes kiterjesztése II. Margit aziránti vágyának, hogy „karcsúsítsa” a monarchiát. „Őfelsége célja, hogy megteremtse annak kereteit, hogy négy unokája nagyobb mértékben alakíthassa a saját életét” – indokolta a címek megváltoztatását a királyi ház.

A döntés a trónörökös, Frigyes herceg négy gyerekét nem érinti, csak Joakim herceg gyerekei veszítik el hercegi rangjukat. 

Frigyes felesége kiállt a királynő döntése mellett, és azt mondta: lehet, hogy a változás fájdalmas és nehéz, de ez nem jelenti azt, hogy nem ez a helyes döntés. A Glücksburg-házba tartozó II. Margit 82 éves és 1972 óta uralkodik Dániában.