Eltűnt másfél millió orosz katonai egyenruha – állítja az oroszországi Zabajkalszkij régió parlamenti képviselője, Andrej Gurulev altábornagy – írta a Novaya Gazeta. Gurulev elmondta, hogy az egyenruhákat a személyzeti átvételi pontokon tartották elraktározva, azonban nyomtalanul eltűntek.

RUSSIA-ARMY-RECRUITS-PRESIDENTIAL-REGIMENT
Fotó: Kirill Kudrjavtsev

Nem tudom felfogni, hogy hová tűnhetett másfél millió katonai egyenruha. A garnitúrákat a személyzeti átvételi pontokon tartottak készenlétben, most pedig nincsenek ott. Hová lettek? 

– kérdezte. Szerinte a készletek eltűnése komoly gondot jelenthet, mivel az új egyenruhák beszerzése lelassíthatja a frissen besorozott orosz katonák felszerelését.

Fel kell tennünk a kérdéseket: hol vannak az egyenruhák és hogyan kerültek oda? A készletek nélkül képtelenek vagyunk felszereltetni az újonnan besorozott katonáinkat 

– fogalmazott Gurulev.

Oroszország megakadályozná, hogy a férfiak elmeneküljenek az országból

Oroszország úgy döntött, hogy megszigorítja az átkelést kazahsztáni határán, és kiszűri a behívó elől a szomszédos országba távozni akaró hadköteles férfiakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én írta alá a részleges mozgósításról szóló rendeletet. Ez elméletileg 300 ezer ember besorozását jelenti, de a rendelet szövegében nem határoztak meg konkrét részleteket ezzel kapcsolatban. Ekaterina Shulman politológus szerint a rendelet szövege alapján bárki besorozható. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov utólag azt nyilatkozta, hogy bizonyos munkakörök felmentést kapnak a mozgósítás alól. Például az állami média munkatársainak nem kell behívótól tartaniuk.

Oroszország több szervezete is jelezte, hogy jogsértések történtek a részleges mozgósítás közben. Az Agora emberi jogi csoport vezetője, Pavel Chikov például arról számolt be, hogy 

HIV-fertőzött oroszok is kaptak behívási értesítőket, annak ellenére, hogy a kormányzati weboldal arról írt, hogy a betegséggel küzdőkre nem vonatkozik a mozgósítás.