BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megakadhat a mozgósítás, nincs mibe öltöztetni az orosz katonákat, mert eltűntek az egyenruhák

Oroszország nem tudja felszerelni a részleges mozgósítás alatt besorozott katonákat, mivel nyomtalanul eltűnt az ország katonai egyenruhakészlete. Erről Andrej Gurulev altábornagy nyilatkozott, aki szerint teljesen érthetetlen, hogy hová tűnt másfél millió szett katonai öltözék. Eközben egyre nagyobb az elégedetlenség Oroszországban, mivel állítólag a katonai szolgálat alól mentesített csoportok tagjai is kaptak tájékoztatót a behívásról.

Eltűnt másfél millió orosz katonai egyenruha – állítja az oroszországi Zabajkalszkij régió parlamenti képviselője, Andrej Gurulev altábornagy – írta a Novaya Gazeta. Gurulev elmondta, hogy az egyenruhákat a személyzeti átvételi pontokon tartották elraktározva, azonban nyomtalanul eltűntek.

RUSSIA-ARMY-RECRUITS-PRESIDENTIAL-REGIMENT
Fotó: Kirill Kudrjavtsev

Nem tudom felfogni, hogy hová tűnhetett másfél millió katonai egyenruha. A garnitúrákat a személyzeti átvételi pontokon tartottak készenlétben, most pedig nincsenek ott. Hová lettek? 

– kérdezte. Szerinte a készletek eltűnése komoly gondot jelenthet, mivel az új egyenruhák beszerzése lelassíthatja a frissen besorozott orosz katonák felszerelését.

Fel kell tennünk a kérdéseket: hol vannak az egyenruhák és hogyan kerültek oda? A készletek nélkül képtelenek vagyunk felszereltetni az újonnan besorozott katonáinkat 

– fogalmazott Gurulev.

Oroszország megakadályozná, hogy a férfiak elmeneküljenek az országból

Oroszország úgy döntött, hogy megszigorítja az átkelést kazahsztáni határán, és kiszűri a behívó elől a szomszédos országba távozni akaró hadköteles férfiakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én írta alá a részleges mozgósításról szóló rendeletet. Ez elméletileg 300 ezer ember besorozását jelenti, de a rendelet szövegében nem határoztak meg konkrét részleteket ezzel kapcsolatban. Ekaterina Shulman politológus szerint a rendelet szövege alapján bárki besorozható. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov utólag azt nyilatkozta, hogy bizonyos munkakörök felmentést kapnak a mozgósítás alól. Például az állami média munkatársainak nem kell behívótól tartaniuk.

Oroszország több szervezete is jelezte, hogy jogsértések történtek a részleges mozgósítás közben. Az Agora emberi jogi csoport vezetője, Pavel Chikov például arról számolt be, hogy 

HIV-fertőzött oroszok is kaptak behívási értesítőket, annak ellenére, hogy a kormányzati weboldal arról írt, hogy a betegséggel küzdőkre nem vonatkozik a mozgósítás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.