Az állami médiának dolgozó informatikusok, bankárok és újságírók mentesülnek a részleges mozgósítás okozta hadkötelezettség alól – jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Az akció keretében 300 ezer állampolgárt fognak behívni. Miután Vlagyimir Putyin szerdán bejelentette a részleges mozgósítást, orosz polgárok tömegei indultak útnak, hogy elmeneküljenek az országból.

A BBC arról számolt be, hogy a védelmi minisztérium a mentességekről szóló bejelentés mellett azt is közölte, hogy a munkáltatóknak listát kell készíteniük azokról az alkalmazottakról, akik megfelelnek a kritériumoknak, majd ezt el kell küldeniük a hivatalokba. Elismerték, hogy 

vannak olyan ágazatok, amelyeket ki kell zárni a sorozásból, hogy biztosítsák a csúcstechnológiás iparágak és a pénzügyi rendszerek működését.

Ennek ellenére újságírók a részleges módosítási rendelet szövegében felfedeztek homályos részleteket, amelyekből az szűrődik le, hogy adott esetben lehetőség lesz a bővítésre. A rendelet szövegében egy bekezdés teljesen titkosítva maradt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ez a bekezdés a besorozható oroszok teljes számára vonatkozik, ezt azonban nem fogják nyilvánosságra hozni. Korábban a függetlennek számító Novaja Gazeta újság meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy 

a titkosított rész legfeljebb egymillió ember behívását teszi lehetővé, nem pedig a bejelentett 300 ezerét.

Oroszországban elkaszálták a Novaja Gazeta című független lap online változatát is

A nyomtatott újság megszüntetése után a Novaja Gazeta online változatát is elkaszálta Oroszországban a moszkvai médiafelügyelet. A bírósági ítélet szerint a portál két nem kormányzati szervezet esetén nem tüntette fel, hogy külföldi ügynöknek minősítették őket. A printváltozat engedélyét szeptember 5-én vonták vissza.

Az orosz férfiak továbbra is megpróbálnak elmenekülni az országból, hogy elkerüljék a behívóleveleket. Ez az első katonai mozgósítás az országban a második világháború óta. A déli, georgiai határon kilométeres forgalmi dugó alakult ki a határátkelőhelyen. Voltak olyanok, akik kerékpárral kerülték meg az autók sorát, és megszegték a gyalogos átkelési tilalmat. Egyes oroszok 12 órás várakozásról számoltak be.

Amikor a háborúról kérdezték, egy magát megnevezni nem kívánó férfi azt mondta a BBC-nek, hogy a háború nem az ő problémája volt, egészen addig, amíg be nem jelentették a részleges mozgósítást. Egy orosz diák, aki szintén nem akarta azonosítani magát, azt mondta, hogy az emberek vége felébredtek.

Felnyílt a szemük, és már látják, hogy mi történik. Most azon gondolkoznak, hogy hova rejtsék a gyerekeiket a háború elől. Most már érdekli őket, mivel már közvetlenül érintettek.

Egy informatikus arról beszélt, hogy ellenzi a háborút, de túlságosan fél, hogy felszólaljon ellene.

Nem akarom kockára tenni a családom életét, nem akarom, hogy letartóztassanak minket 

– mondta a férfi, majd hozzátette, hogy minden követ megmozgatott, hogy schengeni vízumot szerezzen, amit májusban kapott meg.

Georgia azon kevés ország egyike, amelyik befogadja vízumkérelem nélkül az orosz állampolgárokat. A szomszédos Finnország csak érvényes vízummal engedi be az oroszokat. A határőrök azt mondták a BBC-nek, hogy a sorok egyre csak nőnek az átkelőhelyeken.

A légi menekülési útvonalakon, többek között Isztambulba, Belgrádba vagy Dubajba induló járatokra a szerdai bejelentés után azonnal az egekbe szöktek a jegyárak, és a legtöbb hely gyorsan elkelt. A török sajtó az egyirányú jegyeladások jókora megugrásáról számolt be, a vízummentes úti célokra tartó, fennmaradó járatok több ezer euróba kerülnek.

Sok ország nehezen tud megbirkózni a menekülő oroszok tömegével, de például 

Németország jelezte, hogy szívesen látják a sorkatonaság elől menekülőket. 

A német szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser elmondta, hogy az orosz állampolgárok a biztonsági ellenőrzéseket követően védelmet kapnak az országukban.

A német szolidaritással ellentétben több uniós nemzet határozottan kijelentette, hogy nem kínálnak menedéket az oroszoknak, és az EU-t is arra szólították fel, hogy keményebben lépjenek fel Oroszországgal szemben. Ezek az országok többek között Litvánia, Lettország, Észtország és Csehország.

Megértem, hogy az oroszok menekülnek Putyin egyre kétségbeesettebb döntései elől, de akik azért menekülnek, mert nem akarnak eleget tenni a saját kormányuk által előírt kötelességnek, azok nem felelnek meg a humanitárius vízum feltételeinek 

– mondta Jan Lipavszkij cseh külügyminiszter.

A behívás híre heves tiltakozásokat váltott ki az orosz nagyvárosokban, például Moszkvában és Szentpéterváron. A tüntetéseken 1300 embert tartóztattak le.

ENSZ: kínzásokat, szexuális erőszakot is elkövettek az orosz katonák Ukrajnában

Gyerekek és idősek is áldozatul estek a szexuális erőszaknak. Az ENSZ szerint az újabb sírok felfedezése is jól mutatja a helyzet súlyosságát.