Február 24. valószínűleg örökre beíródott a történelemkönyvekbe: ez volt az a nap, amikor Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. Az orosz csapatok hajnalban, Vlagyimir Putyin bejelentésével egy időben indultak el. A támadás mindenkit meglepett, noha akkor már hónapok óta folyamatosan nőtt a feszültség, és arról cikkeztek a lapok, hogy Moszkva támadásra készül. A Kreml ugyanakkor ezt egészen az utolsó pillanatig tagadta, és még most sem háborúról beszél, pedig tíz hónapja az tombol a szomszédban. A Világgazdaság a döbbenetes eseményeket percről percre tudósította, ez a cikkünk lett a harmadik legolvasottabb külföldi vonatkozású anyag a honlapunkon. 

Ukrainian armed forces' soldiers drive a T-72 tank on the outskirts of Bakhmut, eastern Ukraine on December 21, 2022. - For civilians trying to survive in the hell of Bakhmut, the visit of Ukrainian President Volodymyr Zelensky on December 20, 2022 was a non-event. But it boosted the morale of soldiers engaged in one of the most violent battles on the front line.
Fotó: AFP

Az első napon még senki sem tudta, pontosan mi vár majd ránk: az ukrán hadsereget több helyen is sikerrel verték szét az oroszok, és sokáig úgy tűnt, Kijev is eleshet. A környékbeli harcokról döbbenetes felvételek készültek. Azóta már tudjuk, hogy az ukrán főváros túl nagy falat volt Putyin hadainak, így néhány hét után a déli frontra helyezték át a hangsúlyt.

IRPIN, KYIV PROVINCE, UKRAINE, APRIL 03: A collapsed bridge is seen in the town of Irpin, on the outskirts of Kyiv, after the Ukrainian army secured the area following the withdrawal of the Russian army from the Kyiv region on previous days, Irpin, Ukraine on April 03, 2022.
Fotó: AFP

Ősz óta pedig szinte a védekezésre, hiszen az ukránok sikeres előrenyomulását több helyen sem tudták megállítani. A háború, néhány települést leszámítva, kvázi tüzérségi háborúvá vált: az oroszok az ukrán energiaszolgáltató létesítményeket, az ukránok pedig az orosz csapatokat lövik rakétákkal. Egy biztos: a háború vége még borzasztó messzinek tűnik, és egyelőre egyik fél sem hajlandó feladni terveit, így a vérengzés még hosszú ideig eltarthat. 

A BM-21 'Grad' multiple rocket launcher fires towards Russian positions on the front line near Bakhmut, Donetsk region, on November 27, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

A VG.hu 12 legolvasottabb külföldi cikke: 

1. 

2. 

3. Az év 12 top híre: a nap, amikor kitört a háború a szomszédban

4. Az év 12 top híre: óriási felháborodást váltott ki az eurovíziós csalás 

5. Az év 12 top híre: amikor fellélegezhetett Európa a járványból  

6. Az év 12 top híre: a veszélyes vakcinák helyzete  

7. Az év 12 top híre: máig nem tudni, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot 

8. Az év 12 top híre: a Pfizer és az AstraZeneca is sáros lett  

9. Az év 12 top híre: már a háború előtt is óriási volt az oroszok vesztesége  

10. Az év 12 top híre: az invázió második napján még küszöbön állt a világháború  

11. Az év 12 top híre: sörhullák Münchenben  
12. Az év 12 top híre: Ursula von der Leyen és a sötét Pfizer-ügy