A koronavírus elleni vakcinák helyzete gyakorlatilag az egész járvány alatt kiemelt téma volt, különösen akkor, amikor valami nem stimmelt vagy az oltóanyagokkal, vagy pedig magukkal a cégekkel. Nem csoda, hogy a Világgazdaság oldalán a hatodik legolvasottabb külföldi cikk is arról szólt, hogy ritka vérzési rendellenességet okoz a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája. 

top12
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szerint az amerikai vállalat által gyártott Janssen oltóanyag egy ritka vérzési rendellenesség (immunthrombocytopenia – ITP) kockázatát hordozza magában.

A Janssen Covid–19 elleni vakcinája használatáról szóló tanulmányok azt mutatják, hogy a beadást követő 42 napon belül fennáll a fokozott immunthrombocytopenia kockázata – áll az FDA által a Janssen Biotechnek írt levelében.

A tünetek közé tartoznak a zúzódások, apró vérfoltok a bőr alatt vagy a megszokottnál intenzívebb vérzés.

A Covid-téma januárban még annyira futott, hogy egy nappal később az a hír is igencsak érdekelte az olvasókat, amikor kiderült, hogy Szlovákiában egy új fertőzés ütötte fel a fejét, de szerencsére sikerült időben megállítani, csak keveseket érintett. 

A VG.hu 12 legolvasottabb külföldi cikke: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. Az év 12 top híre: a veszélyes vakcinák helyzete  

7. Az év 12 top híre: máig nem tudni, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot 

8. Az év 12 top híre: a Pfizer és az AstraZeneca is sáros lett  

9. Az év 12 top híre: már a háború előtt is óriási volt az oroszok vesztesége  

10. Az év 12 top híre: az invázió második napján még küszöbön állt a világháború  

11. Az év 12 top híre: sörhullák Münchenben
12. Az év 12 top híre: Ursula von der Leyen és a sötét Pfizer-ügy