A háború és a szankciók okozta egész évben fontos téma volt, főleg amiatt, hogy az áremelkedés leginkább az élelmiszereken csapódott le, azaz pont azok a termékek drágultak a leginkább, amelyekről nem lehet lemondani: az ételek. Nem csoda, hogy a boltok közötti, sőt, még inkább az országok közötti árkülönbségek kiemelt érdeklődést vonzanak. A Világgazdaság ötödik legolvasottabb cikke az idén az volt, amelyben a lengyel Lidl árait mutattuk be olvasóinknak. 

Fotó: Járdi Roland / Világgazdaság

Bár Lengyelország sem olyan olcsó, mint korábban, az élelmiszerek terén egyértelműen veri hazánkat, ez a legfőbb tapasztalat a lengyelországi hétvégi utunkról. A magyar határtól 300 kilométerre lévő Zakopanéban, amely Lengyelország téli központjának számít,

 rengeteg hazai turistával lehetett találkozni, akik a városnézést összekötötték a hétvégi nagybevásárlással, nem véletlenül.

Néhány élelmiszer sokkolóan olcsóbb volt, mint Magyarországon. A legszembetűnőbb különbséget a hazai Lidlben 700 forintért kapható Pilos Edami sajtnál találtuk, amely 5 zlotyba, azaz (87 forintos árfolyamon számolva) mintegy 430 forintba került.

Ugyancsak hasonló árakkal találkoztunk a margarinoknál, amelyek itthon a 800–900 forintos sávban kaphatók, 

ám itt az összehasonlítást nehezíti, hogy az összes termék lengyel volt, de így is majdnem féláron lehetett megvenni a hazai kínálathoz képest.

Szintén jelentős érdeklődést generált az a cikkünk is a témában, amely épp a fordított felállásról szólt: Horvátországból jöttek át bevásárolni újságírók a határon, és rácsodálkoztak, hogy szinte minden olcsóbb volt nálunk, mint hazájukban. 

Egy nagybevásárlás Magyarországon kijött 20 ezer forintból, míg Zágráb mellett ugyanez már 588 kuna, azaz 30 ezer forint lett volna.

 A legnagyobb különbség a hatósági áras csirkemellnél volt. 

A VG.hu 12 legolvasottabb magyar cikke: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. Az év 12 top híre: megdöbbentünk a lengyel Lidl árain, de a horvátok is a miénken

6. Az év 12 top híre: a meglepetések választása volt az idei

7. Az év 12 top híre: sapka a tojáson és a krumplin

8. Az év 12 top híre: Berki Krisztián tragédiája és furcsa üzleti ügyei 

9. Az év 12 top híre: kérdéses volt, hogy mennyit fizetünk az átlagfogyasztás feletti gázért és áramért 

10. Az év 12 top híre: amikor kiderült, biztonságban van-e a magyarok pénze a bankokban 

11. Az év 12 top híre: rendkívüli volt a nyári de a januári még nagyobb lesz 

12. Az év 12 top híre: a forint hullámvasútja is a legolvasottabbak között