A rezsicsökkentés átalakítása az idén az egyik legfontosabb esemény volt, amely szinte minden magyart érintett valamilyen formában, még ha csak annyiban is, hogy mindenki bogarászni kezdte a számláit, hogy belefér-e az átlagfogyasztásba. Ennek megfelelően a Világgazdaság október végi cikke, amelyben a 2023-as gáz- és áramárak várható alakulásáról számoltunk be, az év 9. legolvasottabb magyar vonatkozású írása lett. 

top12
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A kormány 259/2022. (VII. 21.) kormányrendelete az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról rögzíti, hogy a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálják, ennek első időpontja 2022. december 30. lett volna, de mint ismert: az energiaügyi miniszter már szerda éjjel bejelentette, hogy nem változnak az árak. 

„A MEKH döntése szerint ebben a körben 2023 elejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni. A lakossági felhasználók tehát továbbra is a már megszokott ellenértékekkel találkoznak majd az új évben, az átlagfogyasztás alatt és felett sem lesz változás. A döntés a társasházakat vagy többgenerációs családi házakat, az állami és önkormányzati bérlakásokat is érinti – tájékoztatott a tárcavezető”

– írta közleményében Lantos Csaba. 

Emlékeztetett arra, hogy

az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázárak jövő évi első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart.

Tehát 2023 elején az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos ellenértékekkel számolhatnak. Hozzátette: januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás  által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

A VG.hu 12 legolvasottabb magyar cikke: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8. 

9. Az év 12 top híre: kérdéses volt, hogy mennyit fizetünk az átlagfogyasztás feletti gázért és áramért

10. Az év 12 top híre: amikor kiderült, biztonságban van-e a magyarok pénze a bankokban 

11. Az év 12 top híre: rendkívüli volt a nyári de a januári még nagyobb lesz 

12. Az év 12 top híre: a forint hullámvasútja is a legolvasottabbak között