Elhunyt Vivienne Westwood brit divattervező és stílusikon. Csütörtökön, londoni otthonában, családjától körülvéve, békésen elhunyt – derült ki a cégének hivatalos közleményéből. A divattervező 81 éves volt.

Fashion designer Vivienne WESTWOOD dies at the age of 81.
Fotó: Sven Simon / Sven Simon / dpa Picture-Alliance /AFP


A CNN beszámolója szerint a média a punk főpapnőjének nevezte Westwoodot, a divatvilág számára szeretett karakter volt, aki haláláig feszegette az ipar határait.  Egykori élettársával, Malcolm McLarennel alkotta meg az 1970-es években a Sex Pistols együttes imázsát, és a londoni King’s Road egyik üzletéből Westwood segítette kidolgozni a punkmozgalom vizuális megjelenését.

Westwood szenvedélyes aktivista volt az éghajlattól a szólásszabadságig, szószólója volt a bolygónak, és gyakran a minőséget támogatta a mennyiség helyett, amikor a divat világáról volt szó. A londoni divathéten megrendezett 2019–2020-as őszi-téli bemutatójára Westwood modelleket, színészeket és aktivistákat küldött ki a kifutóra politikai táblákkal, az egyiken ez állt: 

Ami jó a bolygónak, az jó a gazdaságnak is.

1992-ben Westwood feleségül ment a nála 25 évvel fiatalabb osztrák tervezőhallgatóhoz, Andreas Kronthalerhez, később társtervezőként dolgoztak együtt tovább. Felesége halála után Kronthaler azt mondta: 

Vivienne-nel a szívemben folytatom. A végéig dolgoztunk, és rengeteg dolgot adott nekem. Köszönöm, drágám! 

Westwood  gyakran vett részt környezetvédelmi demonstrációkon, 2015-ben egy tankon utazott David Cameron akkori brit miniszterelnök választókerületébe, hogy tiltakozzon a hidraulikus repesztés ellen. 2020 júniusában a sárgába öltözött Westwood óriási madárketrecben függesztette fel magát, hogy tiltakozzon a WikiLeaks alapítója, Julian Assange kiadatása ellen a brit központi büntetőbíróság előtt.