A német tartományi és a holland nemzeti rendőrség az Europol támogatásával folytatott nyomozás eredményeként nagy mennyiségű illegális tűzijátékot foglalt le, és két embert letartóztatott – közölte az Europol.

Fotó: Europol

A hollandiai fogyasztóknak szánt, becslések szerint 250 tonna készletet egy németországi bunkerkomplexumban tárolták, 20 kilométerre a holland határtól. 

Az egy éven át tartó nyomozás egy olyan holland bűnszövetkezetet leplezett le, amely illegálisan kereskedett veszélyes, nagy robbanóerejű tűzijátékokkal. A nyomozás 2021-ben indult egy névtelen bejelentés alapján. A gyanúsítottak a készletet nem biztonságos helyen tárolták, és annak ellenére üzleteltek a nagy robbanóerejű tűzijátékokkal, hogy ezek árusítása tilos. 

Az érintettek úgy próbálták meg kijátszani a törvényeket, hogy a legális, engedélyezett tűzijátékok értékesítésére bejegyzett cégeket alapítottak, és ezekkel is üzleteltek.

Az Europolnál egy külön munkacsoport foglalkozik a nagy robbanóerejű tűzijátékok kereskedelmével, ezekből novemberig 350 tonnát foglaltak le, így a mostani fogás különösen nagynak számít. A nyomozás során az Europol koordinálta az operatív tevékenységeket, elősegítette az információcserét, és elemzési támogatást nyújtott. 

A hágai székhellyel rendelkező és 1998-ban alapított Europol támogatja az EU 27 tagállamát a terrorizmus, a kiberbűnözés és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. Az Europol számos nem uniós partnerállammal és nemzetközi szervezettel is együttműködik, például a hírszerzési és operatív tevékenységben. Jelenleg közel 1500 tagja van. 

Újabb lóhúsbotrány kavar vihart Európában

Az Europol és a spanyol Guardia Civil közös nyomozása egy kiterjedt lóhúskereskedő hálózatot leplezett le, összesen 41 embert tartóztattak le. A hálózat nem élelmiszercéllal tenyésztett lovakat szerzett be ingyen vagy állatonként száz euróért, így a nyereség is nagy volt.