Már videón is látható, hogyan működik az a készpénzkiadó automatákhoz (ATM) hasonló készülék, amelyet a napokban helyeztek üzembe Indiában. Az automata ránézésre pont úgy néz ki, mint egy hagyományos ATM, annyi különbséggel, hogy pénz helyett aranyat lehet felvenni belőle.

Gold Plated ATM Machine At Luxury Hotel In Madrid
A kép csak illusztráció.
Fotó: Bloomberg

Az aranyat kiadó készülék ötlete nem véletlen, hiszen – ahogy arra a Reuters is emlékeztetett – Indiában az ékszerek számítanak az egyik legnépszerűbb befektetési eszköznek, és az ázsiai ország a nemesfém egyik legnagyobb felvevőpiaca.

Az arany-ATM a bankkártya behelyezése után egy gombnyomásra kiadja az aranyat a kívánt értékben. A gépet Hyderabad városban állította fel a GoldSikka nevű indiai cég. 

A gép 0,5 és 100 gramm közötti aranyérmék kiadására képes. 

Egy 100 grammos érme nagyjából 7 ezer dollárba kerül az ATM-ből.

Az arany egy kiváló befektetési eszköz a hétköznapi emberek számára. Innentől kezdve nem kell majd ékszerbemutatókon beszerezni az aranyat, elég csak ide jönni és néhány gombnyomás után kézben is az érme 

– mondta a GoldSikka alelnöke.

India a világ második legnagyobb aranyvásárlója. Az ország aranykeresletének kétharmadát a vidéki területek adják, ahol az ékszerek számítanak a hagyományos értéktartó eszközöknek.

Erre a piacra nem hat az energiaválság

A történelem során a legnagyobb magángyűjtemények a válságok, háborúk idején jöttek létre – ez lehet a magyarázat arra, hogy a jelenlegi nincs negatív hatással a műkincspiacra, sőt: egyre szaporodnak a sikeres galériák és árverések.

A szombaton üzembe állított arany-ATM egyszerre 5 kilogramm aranyat képes tárolni.

A gép előtt a felállítása után nagy sorban állás volt. Az emberek behelyezték a kártyájukat, beütötték a kívánt súlyt és vitték a 24 karátos aranyérméket.

Az egész tranzakció kevesebb, mint egy percet vett igénybe. Szóval, aki be akar fektetni, az így teheti meg a legegyszerűbben 

– mondta a Reutersnek egy ügyfél.