Dalnoki Bence, Széll Tamás és Nyikos Patrik, a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar résztvevői ezekben a percekben is dolgoznak a fogásaikon, magyar idő szerint 13 órakor pedig tálalnak. Ebben a cikkünkben annak járunk utána, hogy mi is az a Bocuse d’Or, és milyen eredményeket értek el a magyar versenyzők az elmúlt években.

The (Paul Bocuse) Trophy on the award ceremony during the Bocuse dOr Grand Finale 2019 - Day 2 on Jan 30, 2019 at Eurexpo in Lyon, France.
Fotó: Robert Szaniszló / NurPhoto via Getty Images

A Bocuse d’Or szakácsverseny ötlete még 1985-ben a lyoni Salon des Métiers de Bouche szakácskiállításon merült fel először, a terveket az expo akkori elnöke, Paul Bocuse fogalmazta meg. Az elnök úgy gondolta, hogy a szakkiállítást megfűszerezhetnék egy szakácsversennyel, ami hozzájárulhatna a szakma fejlődéséhez. 

Végül az első Bocuse d’Or versenyt 1987-ben rendezték meg.

A kvalifikációs rendszer sokat változott az évek alatt, jelenleg a 2009-ben lefektetett szabályokat követik. Ennek értelmében a Bocuse d’Or versenyre 24 ország delegálhat csapatokat. Európában 20 ország vesz részt a Bocuse d’Or Europe válogatóversenyen, ahonnan a legjobb 12 ország csapata mehet a döntőbe. A Bocuse d’Or Asia 12 csapatából négy jut tovább, a latin-amerikai válogató 12 országából pedig három. Emellett három indulót fogadnak azokból a térségekből, ahol nincs hivatalos szervezőbizottsága a versenynek, ilyen például Észak-Amerika vagy Afrika. Végül a szervezők két további országnak nyújtanak szabad kártyát a részvételhez.

Bocuse d’Or: az első akadályt leküzdötték Széll Tamásék Lyonban

Jó hírek érkeztek a Bocuse d’Or magyar csapatáról. Pontosan két óra múlva tálalják fel az első ételt.

A versenyen a csapatoknak mindent frissen kell elkészíteniük, kizárólag az alaplevekkel dolgozhatnak előre a versenyzők. A szabály szerint még a húst és a zöldségeket sem vághatják fel előre a csapatok. A versenyen egy hús- és egy halételt kell elkészíteni, valamint ezekhez három köretet. Régebben a versenyzők fél évvel korábban megtudhatták, hogy milyen alapanyagokból kell majd dolgozniuk, viszont 2012-től a szervezők csak két hónapot hagynak a felkészülésre, hogy ezzel is kreativitásra inspirálják a résztvevőket. 2013-tól emellett egy külön improvizációs gyakorlatot is hozzáadtak a versenyhez: az egyik köretet rögtönözniük kell a szakácsoknak. 

Szintén 2013-as szabály, hogy a csapatoknak meg kell jeleníteniük a saját országukat is valamilyen formában az ételeikben.

Team Canada’s Patrick Bouilly (R) and Jacob Pelletier(L) prepare a creation as they compete in the 2023 Bocuse d’Or pastry competition at the SIRHA (Salon International de la Restauration, de l’Hôtellerie et de l’Alimentation) in the Chassieu Eurexpo hall near Lyon, southeastern France, on January 21, 2023.
Fotó: AFP

A selejtezőkön és a döntőben a versenyzőknek 5 óra és 35 perc áll a rendelkezésükre, hogy elkészítsék a halas és a húsos ételt. 

A csapatok két főből állnak, a séfből és a kuktából. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, a kuktája a verseny időpontjában nem töltheti be a 22. életévét. A csapatokat egy tréner támogatja a felkészülés alatt, de a versenyen már nem lehet ott.

A verseny zsűrije 24 séfből áll, őket kettéosztják 12 fős csoportokra. Az egyik zsűricsoport a hal-, a másik pedig a hústeleket értékeli. A pontok kétharmadát az étel minőségére, egyharmadát pedig a tálalásra adják. További 20 pluszpontot ítélhetnek meg csapatmunkára, a tisztaságra és a takarékosságra. Aki a legtöbb pontot kapja, az nyeri a versenyt.

A versenyen a legjobb három csapatot díjazzák. 

Az első helyezett 20 ezer, a második 15 ezer, a harmadik pedig 10 ezer eurós díjat kap.

A verseny élő közvetítését ezen a linken lehet követni.