Harry herceg veszélyes hazugságnak nevezte a médiában terjedő cikkeket, amik kiemelték a könyvéből, hogy 25 tálib katonával végzett az afganisztáni háborúban. Sussex hercege szerint az újságok kiragadtak egyes szavakat a szövegkörnyezetből, és azokat hamis fényben tüntették fel, hogy ezzel pörgessék fel az indulatokat. Harry attól tart, hogy ezek a hazugságok veszélybe sodorják őt és a családját – erről a BBC írt.

NEW YORK, NEW YORK - JANUARY 09: Prince Harry, Duke of Sussex is seen leaving "The Late Show With Stephen Colbert" on January 09, 2023 in New York City. Harry herceg
Harry herceg, amikor megérkezik a The Late Show stúdiójába.
Fotó: Getty Images

Január 10-én jelent meg Harry herceg önéletrajzi könyve, a Spare (magyar fordításban a könyv március 17-én fog megjelenni Tartalék címmel). A könyv címével Harry arra akart utalni, hogy a királyi családban egész életében csak mint a második gyereket kezelték, Vilmos herceg mögött.

A könyvében Sussex hercege nyíltan írt arról, hogy a

tízéves aktív katonai szolgálata alatt 25 tálib harcost ölt meg Afganisztánban. 

A herceg kétszer járta meg az afgán háborút, 2012 és 2013 között egy Apache támadóhelikopter másodpilótájaként, majd lövészként vett részt bevetéseken az országban. A herceg emellett azt is leírta, hogy nem érez bűntudatot a kioltott életekért, mivel katonaként az emberölésre úgy tekintett, mint amikor egy bábut levesz a sakktábláról. A könyv néhány nappal a megjelenés előtt véletlenül kiszivárgott Spanyolországban, így a világ idő előtt megismerhette a tartalmát. Az afganisztáni eseményekről írt sorai széles körben felháborodást keltett. Az Egyesült Királyságban több katonatiszt és biztonságpolitikai tisztviselő bírálta a herceget, mivel a kijelentéseivel veszélybe sodorja a brit hadsereg aktív tagjait, illetve amit leírt, nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. Veterán katonák beszéltek arról, hogy soha senki nem beszél számokról, amikor szóba kerülnek a szolgálati évek, így sokak számára megdöbbentő volt Harry őszintesége.

Miből él Harry herceg és Meghan? Köszönik szépen, a királyi család nélkül is dúskálnak a pénzben

Harry herceg és Meghan Markle a királyi családban kialakult negatív légkör miatt 2020-ban bejelentették, hogy elhagyják királyi címeiket, és pénzügyileg függetlenek lesznek a családtól. Harry katonai szolgálat alatt keresett pénze, illetve édesanyja, Diana hercegnő hagyatéka segített nekik az elindulásban, de Meghan is hozzátette a saját részét a színésznőként keresett pénzével. 2022-ben pedig – számos együttműködésen keresztül – a pár több mint százmilliós vagyont hozhatott össze.

Afganisztán természetesen rendkívüli módon felháborodott a könyv tartalmán, vallási és világi vezetők követelik az országban, hogy a herceget állítsák bíróság elé az Afganisztánban elkövetett bűnei miatt.

Harry herceg szerint hamis színben tüntetik fel a sorait

A könyv hivatalos megjelenése után Harry herceg interjút adott a The Late Show-ban Stephen Colbertnek. Elmondta, hogy a könyv megszületését sokan megpróbálták megakadályozni, mivel a királyi családra vonatkozóan számos kényes témát leírt benne. Ennek ellenére végig kitartott a könyve mellett, amelynek a megírását katartikus élménynek nevezte. Elmondta, hogy rendkívül sebezhetőnek, mégis erősnek érezte magát, miközben leírta az élete részleteit, de azt is kiemelte, hogy 

a spanyolországi idő előtti megjelenés és az azt követő támadások megkeserítették az utóbbi napjait.

Prince Harry's Controversial Memoir Goes On Sale
Fotó: Scott Olson / Getty Images

Az afganisztáni fejezetek keltette indulatokat Harry szerint a média gerjesztette. Úgy látja, hogy a sajtó szándékosan botrányt akart kreálni a könyvéből, ezért egyes félmondatait kontextusból kiragadva kezdték terjeszteni.

A legveszélyesebb hazugság, hogy több portál azt állítja, dicsekedtem az Afganisztánban megölt emberek számával. Ez hazugság. Ha valaki ilyen dologgal dicsekedne, arra én is mérges lennék

– mondta Harry, és azt is hozzátette, hogy a hamisan idézett soraival veszélybe sodorták őt és a családját. Kijelentette, hogy nem dicsekedni akart a könyvben, hanem őszintén le akarta írni a háborús tapasztalatait, és fel akarta oldani azt a tabut, amely miatt a veteránok nem mernek mesélni a háború borzalmairól.

Ezzel a fejezettel az volt a célom, hogy csökkentsem a veteránok körében tapasztalható magas öngyilkossági arányt

– mondta a herceg.

Harry herceg könyve elsöprő siker

A példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam egyes köteteinek megjelenése óta nem volt akkora kereslete könyvnek, mint Sussex hercege kedden megjelent memoárjának. A Spare című 407 oldalas könyvből – amely magyarul március 17-én jelenik meg a Corvina kiadásában Tartalék címmel – a globális kiadó, a Penguin Random House brit érdekeltsége (Transworld Publishers) 

a forgalmazás első napján 400 ezer példányt értékesített könyv, e-könyv, illetve hangoskönyv formájában.

 

A visitor walks past a display of foreign language editions of the Harry Potter books during a press preview for the Harry Potter: A History of Magic exhibition at the British Library in London.
Fotó:  Victoria Jones / Getty Images

Az eddigi abszolút rekordot a Harry Potter és a halál ereklyéi (Harry Potter and the Deathly Hallows) című regény tartja. J. K. Rowling brit írónő regényfolyamának hetedik epizódja, amely 2007 júliusában került a piacra, a megjelenés utáni első teljes napon Nagy-Britanniában 2,65 millió, az Egyesült Államokban 8,3 millió – vagyis csak a két legnagyobb angolszász piacon majdnem 11 millió – példányban kelt el.

 

 

Mi az a biro?

Harry herceg könyve a társadalom széles rétegéből váltott ki reakciót, de az egyik ilyen Magyarország számára is érdekes lehet. A herceg ugyanis azt írta könyvében, hogy egyszer, gyerekként, nagynénjétől, Margit hercegnőtől mindössze egy „birót” kapott karácsonyra. Fiatal britek sora tette fel a kérdést, hogy mi is lehet a biro, a The Focus pedig igyekezett megmagyarázni, hogy a biro nem más, mint a golyóstoll, amelyet a magyar újságíró, Bíró László talált fel. Maga Harry egyébként felnőtt fejjel már sértőnek nevezte az ajándékot.