A két legnagyobb angliai hagyományos könyvesbolthálózat, a Waterstones és a WH Smith a szokásos időpontnál hamarabb kinyitotta üzleteit, bár a boltok előtt ezúttal nem voltak akkora sorok, mint a Harry Potter-epizódok megjelenése előtt.

A copy of the "En la sombra" (In the shadow), Spanish version of the book "Spare" an autbiography by Britain's Prince Harry, is pictured at a reader's home in Madrid on January 5, 2023, despite the publication date set at January 10 with stringent measures in place.
Fotó: Oscar del Pozo / AFP

Az eddigi abszolút rekordot a Harry Potter és a Halál Ereklyéi (Harry Potter and the Deathly Hallows) című regény tartja. J. K. Rowling brit írónő regényfolyamának hetedik epizódja, amely 2007 júliusában került a piacra, 

a megjelenés utáni első teljes napon Nagy-Britanniában 2,65 millió, az Egyesült Államokban 8,3 millió – vagyis csak a két legnagyobb angolszász piacon majdnem 11 millió – példányban kelt el.

Larry Finlay, a Transworld vezérigazgatója kedd este a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak úgy nyilatkozott: a cégnél mindig is tudták, hogy Harry herceg új memoárját elkapkodják majd a polcokról, de az első napi kereslet a legvérmesebb várakozásokat is felülmúlta.

Úgy tudjuk, hogy ennél több csak a Harryről szóló másik könyvből fogyott az első napon

– mondta a Penguin Random House brit érdekeltségének vezetője.

Az óriási várakozást csak fokozták azok a részletek, amelyek a megjelenés előtt egyébként hétpecsétes titokként őrzött könyvből idő előtt kiszivárogtak.

Nyilvánosságra került például az a rész, amelyben Harry – III. Károly király és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő unokája – felfedi, hogy bátyja, Vilmos trónörökös egy vita hevében tettlegességre ragadtatta magát vele szemben.

A vita Harry amerikai felesége, Meghan hercegnő körül robbant ki, akit a könyvrészlet szerint Vilmos nehéz természetűnek, gorombának, nyers modorúnak nevezett, Harry viszont azzal vádolta bátyját, hogy „a sajtóban Meghanról elterjedt narratívát szajkózza”.

A szóváltás odáig fajult, hogy a trónörökös elvesztette önuralmát, és káromkodások közepette, a gallérjánál fogva a padlóra lökte öccsét, miközben nyakláncát is elszakította – olvasható a kedden a publikum számára is hozzáférhetővé vált kötetben.

A memoár címe arra a keserűségre utal, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a tartalék a brit királyi családban. Az elterjedt mondás szerint ugyanis a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare).

Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban, Vilmos az első, aki édesapja, III. Károly után majdan az Egyesült Királyság következő uralkodója lesz.

Hatalmas feltűnést keltett az a rész is, amelyben Harry feltárja, hogy afganisztáni katonai szolgálatai alatt 25 embert ölt meg. A herceg tíz évet töltött a brit fegyveres erők kötelékében, és kétszer szolgált az afganisztáni tűzvonalban. Könyvében erről azt írja, hogy a legtöbb katona nem tudja, hány ellenséget ölt meg a csatákban, mivel az összecsapások körülményei közepette gyakori a célzás nélküli tüzelés. A laptopok és az Apache-ok korában azonban az ő két afganisztáni szolgálatának minden mozzanatát rögzítették, és mindig pontosan tudta, hogy hány ellenséges fegyverest ölt meg. 

Az én esetemben ez a szám huszonöt. Ez nem tölt el megelégedettséggel, de nem is szégyellem

– írja memoárjában a herceg. Hozzáteszi: a csatatéren csak úgy lehet harcolni, ha a katona az ellenséget nem embernek, hanem a tábláról eltávolítandó sakkfigurának tekinti.

Ez a szövegrészlet felháborodást keltett a brit hadseregben is.