Ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, sötét hínárral, citromos-túrós croutonnal. Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel. Hideg sütőtökleves, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, zabtejszínhab tormával és füstölt olajjal pácolt borsó. Ez csak néhány fogás azok közül, amiket a Dalnoki Bence séf és kuktája, Nyikos Patrik felszolgált a Bocuse d’Or szakácsverseny második versenynapján. A magyar duó ezüstérmet szerzett a verseny tavalyi selejtezőjén, így előkelő pozícióból várhatták a mostani lyoni döntőt. Az idei versenyen a halételnek ördöghalból kellett készülnie, miközben a főfogásnak egy háromfogásos gyermekmenüt kellett tartalmaznia, amiben dominálnia kellett a töknek és a tojásnak – olvashatók a részletek a Bocuse d’Or Akadémia oldalán.

OVAL LINGOTTO, TURIN, ITALY - 2018/06/12: President of jury Tamas Szell (C) looks on during the Europe 2018 Bocuse d'Or International culinary competition. Best ten teams will access to the world final in Lyon in 2019.
Fotó:  Nicolò Campo / LightRocket via Getty Images

A tálalás és az első falatokat követően a zsűri tagjai elégedettek voltak a magyar ételekkel. A gyermekmenü fogásainál külön kiemelték, hogy értékelik a kreativitást és a játékosságot, amit Dalnoki Bence és Nyikos Patrik belevitt az ételekbe. A magyar csapat ezt követően kitakarította a konyháját, és vár az eredményhirdetésre. Magyar idő szerint 18 órakor eldől, ki nyeri az idei versenyt.

Magyarok a Bocuse d’Or szakácsversenyen

Az 1987-ben indult versenyen való részvétel csak jóval később, a 2000-es években merült fel a magyar szakmában. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapítója, Molnár B. Tamás nem sokkal a szervezet létrehozása után javasolta először, hogy Magyarország is csatlakozzon a lyoni versenyhez. Végül a hivatalos részvételi szándékot 2007-ben nyújtották be, viszont jelentkezést a szervezők ekkor visszautasították, de javasolták, hogy az ország regisztráljon a 2008-as rendezvényre. Az MGE ekkor már szervezte a Hagyomány és Evolúció nevű szakácsversenyt, és a tervek szerint ennek a győztese nevezhetett volna a Bocuse d’Orra.

Fotó: Antonio Fekete / Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A 2008-as előkészületek közben törés volt a hazai szakmán belül. Amikor a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) értesült az MGE pályázatáról, hivatalos levélben keresték fel a Bocuse d’Or francia szervezőit. Beszámoltak róla, hogy az MGE egy szakmán kívüli szervezet, illetve hogy Magyarországon az MNGSZ jogosult a szakácsszakmát képviselni a nemzetközi versenyeken. Végül a verseny szervezői az utóbbi magyar szervezetet bízták meg a selejtező lebonyolításával, illetve az MNGSZ kapta meg a versenyhez tartozó licencjogokat is.

Az első két magyar Bocuse d’Or-szereplés a hazai ellentétek miatt nem sikerült jól. 2008-ban 17., majd 2010-ben 18. helyet értek el versenyzőink. Ezt követően a versenyre való felkészülést átadták az MGE vezetőségének, akik addig a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt folytatták.

Hazai sikerek

Az MGE közreműködésével a selejtezőt 2011-ben tartották. A magyarországi válogatót Széll Tamás, a budapesti Onyx Étterem séfje nyerte meg, így ő utazhatott az európai selejtezőbe. A kontinensviadalon Brüsszelben Széll a 19 indulóból a 9. helyezést érte el. Mivel Európában 12 országot delegálnak, így Széll 7bejutott a Bocuse d’Or döntőjébe. A lyoni fináléban 10. lett.

A 2014–2015-ös versenyen Molnár Gábor volt a magyar induló, aki szintén a döntőbe jutott. Végül a 13. helyet szerezte meg.

A 2016–2017-es verseny volt Magyarország legnagyobb sikere. Ekkor az európai selejtezőt Budapesten tartották, a magyar résztvevő pedig ismét Széll Tamás volt. 

Széll első helyen végzett az európai selejtezőben, majd Lyonban a 4. lett. 

Ebben az évben megkapta a legjobb hústál és legjobb plakát különdíját.

A következő, 2018–2019-es kiírásban is a döntőbe jutottak a magyarok. Pohner Ádám az európai selejtezőben a 8. helyen végzett, majd Lyonban 12. lett.

2020–2021-ben Széll Tamás mint csapatvezető tért vissza a Veres István és Molnár Bence alkotta páros mellé. A csapat Volenter István coachcsal kiegészülve 9. helyen jutott a döntőbe, ahol a 11. helyen végeztek.

A Bocuse d’Or versenyek legsikeresebb nemzete 

Franciaország, amelynek versenyzői 1987 óta 7 alkalommal diadalmaskodtak Lyonban. 

Őket követi Norvégia 5 győzelemmel. Dánia nyert kétszer, illetve egy aranyérme van Luxemburgnak, Svédországnak és az Egyesült Államoknak.

Magyar idő szerint 18 órakor eldől, hogy ki nyeri a 2022–2023-s Bocuse d’Or szakácsversenyt.