Öt kontinens felett észlelték a kínai léggömböket, amelyek amerikai hivatalnokok állítása szerint egy Hajnanból irányított nagyszabású katonai kémprogram részei. Peking vehemensen tagadja az amerikai vádat, amely szerint a szombaton Dél-Karolina partjainál lelőtt eszköz kémkedésre szolgált: szerintük eltévedt kutatóléggömb volt. A konfliktus mindenesetre azon túl, hogy az amerikai külügyminiszter pekingi útjának elhalasztásához vezetett, a kínai ellenvádak szerint újabb fegyverkezéshez szolgáltat érveket Washington számára.

High Altitude Balloon 2023
This picture provided by the US Navy shows sailors assigned to Explosive Ordnance Disposal Group 2 recover a high-altitude surveillance balloon off the coast of Myrtle Beach, South Carolina, in the Atlantic ocean on February 5, 2023. - US President Joe Biden on February 6, 2023 defended the decision to wait until a Chinese balloon crossed the United States before shooting it down, and the White House said valuable intelligence was being culled from the device. (Photo by Petty Officer 1st Class Tyler Thompson / US NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  US NAVY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo has been modified in AFP systems in the following manner: corrects photographer's byline in metadata field [Petty Officer 1st Class Tyler Thompson] instead of [Petty Officer 1st Class Tyler Th]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Fotó: AFP

Az eset valóban elképesztő, egyik részről a médiának és a közösségi oldalaknak könnyen eladható, a másik részről a kínaiak a helyzet komikumát használják ki: elözönlötte a közösségi médiát, és a kínai Kommunista Párt által ellenőrzött, angol nyelvű Global Times szerint a legnépszerűbb tartalmukká vált a karikatúra, amelyen a pilóta büszkén bemutatja „az F-22-est, a léggömbölőt”.

Peking és Washington közeledését szétdurrantotta egy léggömb

Kína magas szinten fejezte ki tiltakozását: túlreagálással és a nemzetközi gyakorlat súlyos megsértésével vádolták az amerikai felet.

Régi eszközt összekapcsolni vadonatújjal – nem meglepő húzás a hadviselés és a hírszerzés történetében. A módszer passzolni látszik Kína azon társadalmi külső és önképéhez is, hogy sajátos kommunista rendszerük ősi hagyományok újrafogalmazása. Az amerikai vád szerint a léggömbbel pontosan ugyanez történt.

A részben a déli szigettartományból, Hajnanból vezényelt léggömbös felderítés több név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalnok szerint évek óta üzemel, és olyan országokban és térségekben gyűjtött katonai információkat, amelyek iránt megélénkült Peking stratégiai érdeklődése,

köztük Japán, India, Vietnám, Tajvan és a Fülöp-szigetek 

– írta a The Washington Post.

Szerintük a léggömböket részben a Népi Felszabadító Hadsereg légiereje működteti, és öt kontinens felett figyelték már meg őket. Japánban például 2020-ban figyeltek meg egy olyan tárgyat, amelyet nem tudtak azonosítani, és ezért sokan UFO-nak nevezték. Most már kínai léggömbként lehet azonosítani, és utólag is hatalmas az érdeklődés – idézett egy japán hivatalnokot az újság.

Az egyik amerikai forrás szerint 2018 óta bevetések tucatjaiban használhatták a léggömböket, és sorra jönnek rá, hogy egyes korábbi, megmagyarázatlan megfigyelések ezekre illenek.

De miért ez az ósdi technológia?

Állati hólyagokat már a történelem előtti időkben megtöltöttek levegővel különböző célokkal az emberek, a hőlégballonok kora pedig a 18. században kezdődött el. Rengeteget kísérleteztek velük és tökéletesítették őket, míg eljutottak az irányítható Zeppelinekig, ezeket azonban gyorsan leváltották az egyre tökéletesedő repülőgépek. 

Logikusan vetődik fel a kérdés, miért nyúlnának a kínaiak egy olyan idejétmúlt eszközhöz felderítési célokkal, amilyen a léggömb, amikor már rég a kémműholdak korát éljük. Az amerikaiaknak erre is van magyarázatuk. 

A kínaiak azt csinálták, hogy vettek egy hihetetlenül régi technológiát, és modern kommunikációs és megfigyelési képességekkel házasították össze

– mondta a lapnak az egyik hivatalnok. 

Ezek a léggömbök az utasszállító repülőgépek használta útvonalak felett repülnek, 60-80 ezer láb (18-24 ezer méter) magasságban, vagy még feljebb. Az amerikaiak által gyűjtött információk szerint a lufikat nagyon pontos felvételek készítésére alkalmas elektrooptikus érzékelőkkel vagy digitális kamerákkal szerelik fel, és rádiós, illetve műholdas átviteli képességekkel rendelkeznek. 

Az érzékelők szerintük nem jobbak, mint a műholdaké, a léggömböknek azonban mégis vannak előnyeik. Például sokkal hosszabban időzhetnek egy-egy érdekesnek tartott terület felett. Elemzők szerint – írja a lap az egyik hivatalos forrására hivatkozva – távirányíthatók, mint a drónok, 50-100 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, és a nagy magasság miatt nehezebben követhető lentről a mozgásuk. Ráadásul sokkal olcsóbbak, mint a műholdak.

Az amerikai hadsereg fejlesztést sürget

A kínaiak szerint az amerikai kémvád mese habbal, a civil léggömb lelövése „hisztérikus túlreagálás”. Ahogy hamis az a lelövés után csak napokkal napvilágot látott, újabb amerikai vád is, hogy a földi rögzített és mobil interkontinetális ballisztikus rakéták (ICBM) kilövőinek száma Kínában már meghaladta az amerikait. Erről az amerikai hadsereg legfelső vezetése értesítette a törvényhozást

Ez a figyelmeztetés akkor érkezett, amikor az USA azzal a dupla kihívással néz szembe, hogy el kell rettentenie Oroszországot jelentős atomereje használatától, miközben nő a kínai nukleáris arzenál, és a törvényhozók közt felfűtött vita folyik arról, miképp kell kezelni Pekinget, többek közt a léggömbügy miatt – foglalta össze a hátteret az amerikai The Wall Street Jornal. 

A kínai hivatalos szócső, a Global Times ezzel szemben szakértőket szólaltat meg, akik szerint az újabb amerikai állítás eltúlzott spekuláció „a Kína-veszély teória” jegyében, és az amerikai nukleáris arzenál jórésze különben is nem földi, hanem légi és tengeri kibocsátóplatformokra épül.

Az amerikai hadsereg célja egyszerű: 

megindokolni költségvetési igényeit a nukleáris arzenál növeléséhez 

és új atomháborús fegyverek gyártására – idézte a kínai lap az egyik szakértőt, aki szerint konkrétan Columbia-osztályú atomtengeralattjárókra cserélnék az Ohio-osztályt, új B21-es stratégiai bombázókra a régi gépeket, és kifejlesztenék a földi LGM-35 Sentinel ICM rendszert.