Ha alaposan megvizsgálja valaki a Goddard Űrrepülési Központ fotóját az új igazgató beiktatásáról, az észreveheti, hogy Makenzie Lystrup nem a Bibliára esküdött fel a ceremónián, hanem egy tudományos könyvre Carl Sagan tollából. 

Planet,Earth,Globe,View,From,Space,Showing,Realistic,Earth,Surface
Planet earth globe view from space showing realistic earth surface and world map as in outer space point of view . Elements of this image furnished by NASA planet earth from space photos.
Fotó: Shutterstock

Ezt az érdekes részletet a NASA Watch egy munkatársa, Keith Cowing vette észre a pénteken közzétett fotón.

Az Egyesült Államokban a legtöbb állami hivatal vezető posztjának betöltéséhez elvárják az eskütételt, azonban a törvény nem részletezi, hogy pontosan mire is kell megesküdni a ceremóniákon – írta meg a Futurism. Az egyház és az állam éles elválasztásának köszönhetően mindenki úgy esküszik, ahogy akar, és ezzel a kiskapuval sok esetben éltek is már.

Előfordult már, hogy valaki egy Dr. Seuss-könyvre tette a kezét eskütétel közben, de olyan is, amikor 

egy Superman-képregényre esküdött fel valaki. 

A leggyakrabban természetesen a Biblia kerül elő ezeken a rendezvényeken, de vannak, akik egy ilyen hivatalos eseményen is igyekeznek bemutatni, vagy éppen maguknak megtartani a vallási nézeteiket.

SpaceX: nem tudták elindítani a világ legerősebb űrrakétáját

Meghiúsult a SpaceX űrvállalat hatalmas várakozás övezte rakétafellövése: nem emelkedhetett a kozmoszba a Super Heavy hátán a Starship űrhajó. A program folytatódik, csak elhalasztották a kilövést, mégpedig az utolsó pillanatban.

Egy Carl Sagan-könyv egyébként most először került elő hivatalos eskütétel alkalmával, és rendkívül jelentős üzenetet hordoz a választás, hiszen Lystrup keze a Halványkék pötty egy kötetén látható.

A Halványkék pötty (Pale Blue Dot) egy tudományos könyv, amelyet Carl Sagan még 1994-ben publikált. A könyv lényegében azt mutatja be, hogy a Föld és az emberi élet milyen apró a hatalmas galaxisban, és Sagan, aki maga is csillagász, azt a kérdést fejtegeti, hogy a fajunk fennmaradásának kulcsa az űrutazásban és más bolygók terraformálásában lehet. Példaként hozta fel a Shoemaker-Levy 9 üstököst, amely 1994-ben belecsapódott a Jupiterbe. Sagan szerint nincs garancia arra, hogy egy hasonló esemény a Föld bolygóval is megtörténjen, hatalmas károkat okozva az élővilágban és a civilizációban.

Sagan kutatóként részt vett korábban a NASA Voyager-programjában, amelyben ő is távoli bolygók tanulmányozásával foglalkozott. Olyan bolygókat és csillagokat vizsgált, amelyek fénye vagy fényének visszaverődése éppen csak elért a Földre. A kötet címe is innen ered. A halványkék pötty a Föld, ahogyan a világűrből látszódna. Ez egy utalás akar lenni Sagan részéről arra, hogy a Föld és rajta az ember nem egy különleges létforma, hanem csak egy aprócska szelete a végtelen világűrnek.