Extra

Többszáz millió fontos bevételt jelenthet a koronázási hétvége Londonnak

Negyedmillió turista érkezhet a brit fővárosba a koronázási hétvégére: a látogatók 323 millió fontot hagyhatnak ott a szállodákban, éttermekben, illetve vásárlások és a londoni látnivalók megtekintése során.

A londoni üzletek több millió fontos bevételt remélnek III. Károly május 6-i koronázási ünnepségének hosszú hétvégéjétől, a városba özönlő turisták pedig új csúcsokra repíthetik a vendéglátóegységek forgalmát.

Britain's Prince Charles, Prince of Wales (R) sits by the The Imperial State Crown (L) in the House of Lords Chamber, during the State Opening of Parliament, in the Houses of Parliament, in London, on May 10, 2022. - The 96-year-old monarch, who usually presides over the pomp-filled event and reads out her government's legislative programme from a gilded throne in the House of Lords, will skip the annual showpiece on her doctors' advice. (Photo by Ben Stansall / POOL / AFP)
Fotó: Ben Stansall / AFP

A kocsmák két órával tovább, 23 órától hajnali 1-ig tartanak nyitva az ünnepi hétvégén, és ez várhatóan 194 millió fonttal dobják meg a vendéglátóipari bevételeket

– írja a City A.M. II. Erzsébet királynő hetven évet felölelő uralkodása miatt sok brit számára ez lesz az első koronázási ünnepség, ami jelentős forgalomnövekedést jelenthet a kiskereskedők számára: az ajándék- és emléktárgyakra fordított kiadások a 19,8 millió fontot is elérhetik.

Mivel a becslések szerint 250 ezer turista érkezik Londonba, hogy jelen legyen a koronázáskor, a látogatók 323 millió fontot hagyhatnak ott a szállodákban, éttermekben, illetve vásárlások és a londoni látnivalók meglátogatása során. A főváros turizmusát jelentősen visszavetették a vasúti sztrájkok és a fogyasztást visszavető magas infláció, így a koronázási ünnepség jó alkalom London népszerűsítésére is – mondta a főváros polgármesterének a szóvivője.

A hétvége több millió fontos lökést adhat a fővárosnak, különösen a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozásoknak, mivel a világ minden tájáról érkeznek turisták, és a londoniak kihasználják a négynapos hétvégét.

A  koronázási hétvége lendületet ad a tengerentúli foglalásoknak is

Míg Londonba a világ jó néhány részéről érkeznek az ünnepségre, addig a britek is kihasználják a koronázási hosszú hétvégét – május 8. is munkaszüneti nap lesz ugyanis a koronázás miatt –, így több mint a duplájára ugrott a külföldi foglalások száma a koronázási ünnepségnek köszönhetően elrendelt hosszú hétvégére – írja a The Herald. A legnagyobb kereslet a mediterrán körutazások iránt mutatkozik – számolt be a glasgow-i székhelyű Barrhead Travel utazási iroda.

A május 6-i koronázás miatt elrendelt hosszú hétvége 55 százalékkal dobta meg a foglalásokat a 2019-es év azonos időszakához képest, így a május jelenleg a harmadik legfelkapottabb hónap az utazások terén június és július után. Az utazási iroda kiemelte, érdekes látni, hogy milyen sokan használják ki a koronázási ünnepség alkalmából biztosított extra szabadságot, amelyet csak tavaly év végén jelentettek be.

 

A szabadságolók szívesen kipipálnák a régóta várt bakancslistás utazásokat: a legkeresettebb foglalások között olyan úti célokat látunk, mint Kanada, de a mediterrán körutazások iránt a hatalmas a kereslet

 

 – jelentette az utazási iroda. A népszerű úti célok között van még Mallorca, Tenerife, Costa Blanca, Florida és Kanada. 

Januárban a csoport minden idők legjobb évkezdetéről számolt be, mivel az ügyfelek egyre gyakrabban kérnek útmutatást az utazási irodáktól arról, hogy a megélhetési válság közepette hogyan lehet a legtöbbet spórolni a kiadásokkal. 

Akik maradnak, azok valószínűleg az ünneplésből is kiveszik a részüket, hatalmas koncert követi a május 6-i koronázást: a fellépők között szerepel a Take That és Andrea Bocelli is.
 

 

 

III. Károly III. Károly koronázás londoni turizmus
Kapcsolódó cikkek