A szudáni örökségvédelem arra kérte a harcoló csoportokat, hogy óvják meg azt a több tízezer történelmi műtárgyat, amelyek sorsa vált kétségessé a Kartúmban dúló harcok miatt. A közösségi médiában pénteken megjelent egy felvétel, amelyen félkatonai harcosok láthatók, amint bemennek a kartúmi Nemzeti Múzeumba, kinyitják a múmiák tárolóit, illetve más maradványokat tartalmazó tárolóedényeket. 

A Nemzeti Múzeum igazgatója, Dr. Ghalia Gharelnabi azt mondta a The Guardian munkatársainak, hogy „sokkos állapotban vannak”.

 

Először is nem hittem el, amit látok. Most azon idegeskedek, hogy hová mehettek még be a múzeumban, amelyet nem rögzített senki, és mit fognak még csinálni

 

– mondta Gharelnabi, aki Hollandiába menekült, miután egy tüzérségi lövedék eltalálta a kartúmi házát az első napon. Hozzátette, aggasztja, hogy a hadsereg és a szembenálló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) közötti összecsapásokban megsérülhet a múzeum, amelyet a szakértők az egyik legfontosabb ilyen intézménynek tartanak Afrikában. A múzeum több mint 100 ezer tárgyból álló gyűjteményében megtalálhatók a bebalzsamozott múmiák, amelyek az időszámításunk előtti 2500-ból származnak, így a világ legrégebbi és régészeti szempontból legfontosabb kiállítási tárgyak közé tartoznak, valamint olyan szobrok, kerámiák és ókori falfestmény is vannak a múzeumban, amelyek a keresztény és az iszlám kultúrkörből származnak. 

A múzeum dolgozói kénytelen voltak elhagyni az intézményt, amely Kartúm központjában található, és nagyon közel van a harcoló csoportok frontvonalához. Az összecsapások április 15-én törtek ki, a múzeum védőszolgálata letette a fegyvert a fegyveres csoportok előtt. Szombaton az RSF tagadta, hogy harcosai behatoltak volna a múzeumba, és felkért minden magánszemélyt vagy szervezetet, hogy 

látogassanak el a múzeumba, és ellenőrizzék a saját szemükkel, hogy érintetlen a múzeum gyűjteménye.

Roxanne Trioux, a Szudánban dolgozó francia régészeti csapat tagja elmondta, hogy ellenőrizték a múzeumról készült műholdfelvételeket, és a károk jelei voltak. „Nem tudjuk, mekkora károk keletkeztek benne” – mondta. 

Az Egyesült Államok korábban hangsúlyozta: mélyülő aggodalomra ad okot az, hogy a Szudáni Fegyveres Erők és a Gyorsreagálású Támogató Erők nem tartották magukat a korábban megkötött tűzszünethez. A fehér házi értékelés szerint a vérontás mértéke és kiterjedtsége különösen Kartúmban és Dárfúrban megdöbbentő. Joe Biden május 4-én elnöki rendeletben hatalmazta fel az amerikai kormányzati szervezeteket arra, hogy szükség esetén hozzanak büntetőintézkedéseket a szudáni konfliktusban érintettek ellen.  

A konfliktus hat hete alatt több mint egymillióan hagyták el otthonukat, további több mint háromszázezren a szomszédos országokba menekültek az ENSZ szerint. Szudánban, amely a világ egyik legszegényebb országa, a lakosságnak immár több mint a fele szorul humanitárius segélyre a túléléshez az ENSZ adatai szerint.Abdel Fattáh al-Burhán és Mohamed Hamdan Dagalo egymás szövetségesei voltak Omar el-Besir diktátor 2019-ben történt megdöntésekor, a mostani konfliktust az RSF-nek a hadseregbe történő beintegrálása körüli viták váltották ki. 

 

Címlapkép: Shutterstock