Nemzetközi gazdaság

Most már tényleg bárhol kézbesíthetők az ukrán behívók

A kijevi kormány pontosította a jogszabályt, immár tényleg minden megengedett. A lakosságot eddig is felháborította, hogy váratlan helyeket osztogatták a katonai behívókat.

Ukrajna miniszteri kabinetje engedélyezte, hogy a behívó a katonai nyilvántartásba vétel helyétől függetlenül kézbesíthető legyen, olvasható a kabinet április 7-i 318. számú határozatában – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Recruitment to join Offensive Guard in Zaporizhzhia
ukrán behívó Ukrajna
A rendeletmódosítást követően most már tényleg bárhol kézbesíthetők az ukrán behívók.
Fotó: AFP

Ukrajna kormánya a napokban döntött úgy, hogy módosítja a területi toborzási és szociális ellátási központokról szóló rendeletet, amelyet a miniszteri kabinet a háború kitörése előtti napon meghozott, 2022. február 23-i 154. számú határozata hagyott jóvá.

A szóban forgó rendelet így hangzik: „A területi toborzó és szociális támogató központok behívási intézkedéseket hajtanak végre az állampolgárok körében (kivéve az SZBU és a Külföldi Hírszerző Szolgálat hadköteleseit és tartalékosait): katonai szolgálatra tiszteket; katonai szolgálatra a tartalékosat különleges időszakban (a hadműveleti tartalékba besorozva); katonai szolgálatra sorozással a mozgósítás ideje alatt, különleges időtartamra (a katonai nyilvántartásban szereplő helytől függetlenül)”.

Ez a fajta részletezés korábban nem szerepelt a vonatkozó rendeletben.

A pontosítás nem véletlen. Az elmúlt hónapokban számos olyan eset került napvilágra, amikor az ukrán hadsereg szokatlan és váratlan helyeken kezdett behívóosztogatásba vagy kényszersorozásba. A lakosság körében nagy felháborodást váltott ki, hogy boltokban, sípályákon vagy épp temetéseken is kézbesítették a behívókat hadköteles férfiaknak. Volt, hogy végtagok nélküli férfinak is fel kellett keresnie a toborzóirodát.

Az ukrán sereg mindent megtesz, hogy a háborúzni nem akarók ne tudják elkerülni a besorozást. Bár nem kötelező használni, a behívókat osztó biztosságok mindegyike kapott testkamerát. Ráadásul a kormány cenzúrázza a behívóveszélyre figyelmeztető Telegram-csatornákat is.

Bahmut nagy része orosz kézen – jönnek az elektronikus behívók Oroszországban

Mindezzel párhuzamosan azt is bejelentették, hogy nincs szó második mozgósítási hullámról.

 

háború Ukrajna hadsereg toborzás behívó
Kapcsolódó cikkek