Tovább zajlik a vizsgálat a merülés közben megsemmisült Titan tengeralattjáró tragédiájával kapcsolatban. Szerdán megtalálták és felszínre hozák az összeroppant jármű roncsait. A roncsok között pedig feltehetően emberi maradványokat is találtak – adta hírül az amerikai parti őrség jelentésére hivatkozva a The Guardian.

St. John, 2023. június 28.A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án. A Titan öt utasa életét vesztette.MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly St. John, 2023. június 28.
A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án. A Titan öt utasa életét vesztette.
MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly
Szerdán felszínre hozták a Titan tengeralattjáró maradványait.
Fotó: MTI / AP / The Canadian Press / Paul Daly

A közlemény szerint az Atlanti-óceán északi részéből előkerült roncsokat egy amerikai kikötőbe szállítják, ahol egészségügyi szakemberek elvégzik a maradványok hivatalos vizsgálatát. A tragédia körülményeit nemzetközi nyomozócsoport vizsgálja.

A bizonyítékok feltárása betekintést nyújt majd a joghatóságok számára a tragédia okainak feltárásába. Még rengeteg munka vár ránk, hogy megértsük azokat a tényezőket, amelyek a Titan katasztrofális pusztulásához vezettek, és segítsünk abban, hogy hasonló tragédia ne ismétlődhessen meg

– nyilatkozta Jason Neubauer, a Tengerészeti Vizsgálóbizottság egyik székkapitánya.

Videón mutatták be, hogy roppant össze a Titan tengeralattjáró

Az OceanGate tengeralattjárója nem bírta el a külső nyomást.

A Titan fellelt darabjait szerdán 3658 méter mélyről, az Atlanti-óceán fenekéről gyűjtötték össze, és szállították az új-fundlandi St. John’s-ba. A maradványokat a Titanictól mintegy 488 méterre találták meg.

A turisztikai rendeltetésű merülőhajó, a Titan a fedélzetén öt utassal a Titanic roncsához akart leereszkedni az óceán mélyére, amikor a rá nehezedő víz súlya alatt összeroppant. A fedélzeten utazott a merülést szervező OceanGate vezérigazgatója és pilótája, Stockton Rush, egy prominens pakisztáni család két tagja, Shahzada Dawood és fia, Suleman Dawood (aki Rubik-kocka-rekordot akart dönteni az óceán mélyén), valamint Hamish Harding brit milliárdos és Paul-Henri Nargeolet francia Titanic-szakértő.

James Cameron már az elején tudta, hogy tragédia történt a Titannal

James Cameron is többször lemerült a Titanic roncsaihoz. A filmrendező kezdetektől fogva aggódott a Titan-projekt miatt.

Az ügyben vizsgálat indult, amelynek fontos mozzanata, hogy felszínre hozták a csaknem 7 méter hosszú merülőhajó maradványait. A vizsgálatot a parti őrség vezeti, és több más amerikai és kanadai kormányzati szerv is közreműködik benne.

A Titant üzemeltető OceanGate Expeditions mélytengeri kutató- és turisztikai vállalat székhelye az Egyesült Államokban van, de a szerencsétlenül járt merülőhajó a Bahamákon volt bejegyezve. A vállalat a Titan megtalálását követően megszűnt.

A Titan tengeralattjáró anyahajója, a Polar Prince kanadai felségjelű volt. A tragédiában elhunytak Angliából, Pakisztánból, Franciaországból és az Egyesült Államokból származtak.