Az OceanGate magáncég Titan tengeralattjárójával történt közelmúltbeli tragédia kapcsán ismét elkezdett keringeni az Állítólag… (Mythbusters) című ismeretterjesztő műsor klasszikus videója, amelyben a csapat azt teszteli, hogyan is néz ki valójában egy összeroppanás a fizika törvényei szerint – írja a szerb Blic hírportál. Az eredmény meglehetősen drámai.

Discovery / MythBusters / Youtube
Titan / Titanic
Fotó: Discovery / MythBusters / YouTube

Az Állítólag… videójában egy hatalmas, acélból készült tartálykocsi, illetve egy fémtartály példáján keresztül szemléltették az összeroppanást. Hogyan tud egy 20 méter hosszú és 4,5 méter magas, 1,27 centiméter vastag acélból készült tartálykocsi spontán behorpadni? Mindez a nyomáskülönbség számlájára írható. 

Ha a vagon tartálya gőzzel telik meg, az meleg környezetet teremt belül, és a felszabaduló gőz kiszorítja a levegőt. 

Ha a tartályt még forrón lezárják, majd hagyják lehűlni, a gőz összesűrűsödik, és a belső nyomás lecsökken, így a sokkal nagyobb külső nyomás elkezdi befelé nyomni tartályt. 

Egy kis méretű fémtartály példáján keresztül is bemutatták az összeroppanást, amely nyomás hatására hamar szintén behorpadt. A gőzt és levegőt tartalmazó tartályon belül a hűtés közben negatív nyomás alakult ki, mivel a lényegesen nagyobb külső nyomás elkezdi összehorpasztani a tartályt.

A Rubik-kocka kirakásának világrekordját akarta megdönteni a Titan fedélzetén a pakisztáni fiatal

Eredetileg az édesanyja utazott volna a Titanic roncsához.

 

Az OceanGate nem vette komolyan a biztonsági aggályokat

A Titan tengeralattjáró roncsdarabjait csütörtökön találták meg, miután június 18-án nyoma veszett a Titanic óceánjáró roncsához való leereszkedés közben, csaknem 700 kilométerre a kanadai Új-Fundlandtól. Mind az öt utas életét vesztette a baleset következtében, köztük volt Stockton Rush, a társaság ügyvezető igazgatója is. 

A cégvezetőséget korábban többször figyelmeztették a Titan biztonsági problémáira, az igazgató azonban figyelmen kívül hagyta a szükséges intézkedéseket. Az iparági szabvány szerint a nyomásálló burkolatokat egybefüggő anyagokból kell készíteni, például acélból, titánból, kerámiából vagy akrilból, mivel ezek alkalmasabbak a feladatra. Rush egy 2021-es interjúban maga is elismerte, hogy „megszegett néhány szabályt”, amikor a tengeralattjáróját építette. 

Nyomozócsoport alakult a Titan katasztrófájának kivizsgálására

A Titanic roncsaihoz igyekvő tengeralattjáró június 18-án, merülés közben megsemmisült. Az öt halálos áldozattal járó katasztrófa előtt voltak aggasztó jelek.