Közélet

A puccskísérlet miatt letartóztatták az ukrán háború volt orosz főparancsnokát

Szergej Szurovikinnek döntő szerepe lehetett a védvonalak kiépítésében, de úgy tűnik, rossz oldalra állt.

Az orosz hatóságok letartóztatták az ukrán hadműveleteket hónapokon keresztül vezető Szergej Szurovikin tábornokot, a Jevgenyij Prigozsin által indított zendüléssel összefüggésben két, az orosz hadügyminisztériumhoz közeli forrás szerint.

Ugyanakkor szerdán Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő spekulációnak és pketykának minősítette a tábornok őrizetbe vételéről szóló híreket. Mindenesetre a The Moscow Times információi szerint 

úgy tűnik, hogy a zendülés idején a tábornok a felkelő Wagner-vezér oldalára állt, ezért vehették őrizetbe. 

 

Fotó: Mikhael Metzel / Szputnyik / AFP

Szurovikin utoljára szonmbaton jelentkezett nyilvánosan, akkor egységre szólított fel, és elítélte a zendülést, ám amerikai elemzők szerint a megjelenése a túszejtéses videókra emlékeztetett.

A letartóztatásra Vlagyimir Romanov katonai blogger szerdai közlése szerint vasárnap kerülhetett sor. Romanov szerint a tábornokot a moszkvai Lefortovo börtönben tartják fogva. Alekszej Venediktov, a bezárt Ekho Moszki rádióállomás főszerkesztője pedig arról írt a Telegramon, hogy Szurovikin három napja nem lépett kapcsolatba a családjával, és a testőreit sem lehet elérni.

Arról, hogy Szurovikin előre tudhatott a zendülésről, a The New York Times közölt írást kedden. A tábornok októbertől januárig állt az ukrán hadműveletek élén, elemzők szerint nagy szerepe volt az orosz védelmi vonalak kiépítésében. Prigozsinnal való kapcsolata még a szíriai orosz beavatkozás idejére nyúlik vissza, és az egyik leginkább kompetens orosz katonai vezetőnek tartják. A tábornokot az ukrán háború irányításában az a Valerij Geraszimov vezérkari főnök váltotta, aki Prigozsin egyik legfőbb célpontja volt a zendülés során.

 

Jevgenyij Prigozsin Szergej Szurovikin zendülés
Kapcsolódó cikkek