A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése céljából, békés szándékkal érkezett Nigériába a kínai hadsereg egyik rombolóhajója helyi idő szerint vasárnap – jelentette a Reuters hírügynökség hétfőn.

A,Line,Of,Modern,Russian,Military,Naval,Battleships,Warships,In
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Az abujai kínai nagykövet mérföldkőnek nevezte a két ország egymáshoz fűződő kapcsolatában az ötnapos látogatást, amellyel a Guineai-öbölben a stabilitás fenntartásáról és tengerészetet sújtó biztonsági kihívásokról egyeztetnek – áll a kínai nagykövetség hétfői közleményében.

A nigériai haditengerészet közlése szerint a Nanning rombolóhajó, az azt kísérő Szanja fregatt és a Vejsanhu segédhajó csütörtökön kérvényezte a kikötést a lagosi kikötőben.

Nigériának és Angolának jelentős kőolajmezői vannak a nyugat-afrikai térségben és Kína egyik legfontosabb olajexportőrei a régióban. 

A mélytengeri fúrások kivitelezésében kínai cégek is részt vesznek.

Nigéria januárban nyitotta meg a kínai beruházásból, csaknem egymilliárd dolláros építési költséggel elkészült tengeri kikötőt Lekkiben, amely a régió egyik legnagyobbja. A marina 75 százalékban a kínai állam és egy szingapúri vállalat tulajdonában áll.

Kína 2017-ben, a tengeri egyik csomópontjának számító Dzsibutiban, Kelet-Afrikában nyitotta meg első tengerentúli haditengerészeti támaszpontját, fokozva az aggodalmakat, hogy újabb logisztikai központokat nyithat a térségben.

Kína az elmúlt három évtizedben befektetései, kereskedelmi és hitelszerződései révén jelentősen kiterjesztette befolyását az afrikai kontinens valamennyi országában.