Mick Jagger és a Rolling Stones sok mindenben volt az első, és egy értelemben a ma 80 esztendős zenész még mindig az élvonalban van: nem csak tehetségével, a vagyonával is jól sáfárkodott, és ő az egyik leggazdagabb énekes. Ha magyar volna, a tíz leggazdagabb honfitársunk közé is beférne.

Fotó: AFP

A celebritások vagyonát mutató listák nem tökéletesek, hiszen a vagyont többféle módszerrel is lehet számolni, és gyorsan változhat is, mindenesetre az AI+ mesterségesintelligencia-alkalmazás szerint Jagger már 2021-ben is a leggazdagabb énekesek közé tartozott, 500 millió dollár körüli vagyonnal. Az összeg 2023 elején közölt hírek szerint 520 millió dollárra rúgott, azaz körülbelül 180 milliárd forintra. 

Ezzel a leggazdagabb magyarok listáján épp beférne a 10. helyre, Széles Gábor mögött és Kasza Lajos előtt. A brit listára már sokkal nehezebb felkerülni, hiszen azon a tájékon nagyon sok a gazdag ember, ott ennyi pénzzel a 328. helyre kerülne fel, de a The Sunday Times 2023-as listájából valami okból kihagyták, talán mert másképpen számolták a vállalkozásokból, jogdíjakból és egyéb bevételekből összeálló egyes elemeit.

Más zenészekkel könnyebben összehasonlítható a vagyona, és Jaggert 500 millió dollár értékű javaival csaknem beérte zenekari társa, a magát a világ legnagyobb rockzenekarának deklaráló Rolling Stones gitáros-vokalista-dalszerzője, Keith Richards, aki nála fiatalabb: csak december 18-án tölti be a 80-at. Vastagon lekörözte ugyanakkor a nagy rivális, a Beatles tagja, Paul McCartney, akinek több forrás szerint 1,2 milliárd dollár a vagyona, szintén brit, és mindkettejüknél öregebb: öt hete töltötte be a 81-et.

McCartney sem a leggazdagabb zenész, van nála módosabb is a fiatalabbak közt: a 35 éves amerikai Rihanna vagyona az 1,4 milliárd eurót is megüti. Ám még az övé is eltörpül a minden idők legnagyobb rappereként elkönyvelt, szintén amerikai Shawn Corey Carter, művésznevén Jay-Z-é mellett: ő nem kevesebb, mint 2,5 milliárd dollár, azaz majdnem 870 milliárd forint felett rendelkezik, és ezzel zsebre vághatná a leggazdagabb magyart is. 

A szülinapos Jaggerhez visszatérve, vagyonának körülbelül fele ingatlanok formáját öltötte a világ különböző tájain – a Celebrity Net Worth nevű celebvagyon-szakportál szerint. Úgy tudják, több millió dolláros házai vannak New Yorkban és Londonban is, a saját vagy családtagjai használatában.   

A brit Express szerint legismertebb otthona a London Richmond upon Thames negyedében lévő, majdnem 250 éves, György király korabeli, barna téglás, sárga függönyös, négyszintes, Temzére néző Downe House. Születésnapi partija helyszínének a hírek szerint Sir Mick a Chelsea Physic Garden nevű 350 éves londoni gyógynövénykertészetet foglalta le, amelynek a szomszédságában az 1960-as években lakott, mikor Marianne Faithfull rockénekesnőnek udvarolt. A helyszín több mint négyszer idősebb, mint az ünnepelt.

„Az élet gazdag, / de nagyon rövid / sok pénzt csinálsz / de csak még többet akarsz” – így kezdődik Jagger egyik nagy slágere, a Don’t Tear Me Up. Sir Mick élete már nem rövid, és sok pénzt csinált.