Meg nem történt ügyletek után akart több mint 25 millió forint áfát visszaigényelni az a vállalkozás, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai ellenőriztek. Így került képbe egy látszólag kriptovaluta-portfóliókat kezelő cég.

Crypto,Trader,Investor,Broker,Using,Smartphone,App,Analyzing,Financial,Data
Crypto trader investor broker using smartphone app analyzing financial data stock market price on cell phone, checking online trading platform application, buying cryptocurrency, over shoulder view.
Fotó: Shutterstock

Egy vállalkozás információtechnológiai szaktanácsadásról szóló, de ki nem fizetett számlák áfáját is beszámította a levonható adóba, miközben a szaktanácsadó társaság nem szerepeltette az adóbevallásban az alapul szolgáló bevételeket. A mindkét cég ellenőrzésével göngyölítette fel az ügyet, egyikük eleve a kockázatos vállalkozások listáján szerepelt. 

Megszállta a Balatont a NAV

Lángossütők, fagyisok, úszógumiárusok, zöldségesek, ajándékboltosok – leginkább ezek a gazdasági szereplők számítanak a nyár elengedhetetlen résztvevőinek a balatoni és a velencei-tavi strandokon, illetve a tavak környékén. A múlt hét vége óta ezek a vállalkozások nemcsak a nyaralók érdeklődésére, hanem az adóhivatal ellenőreinek felbukkanására is számíthatnak. Ráadásul éjjel-nappal.

A tanácsadó cég elvileg kriptovaluta-portfóliókat kezelt, ügyfelei kriptobefektetéseit egyetlen számlán vezette. Az ügyfelek szerződéskötés után a kft. kriptovaluta-pénztárcájába utalták az összeget, ami a portfólió részeként bekerült a tőzsdére. A rendszert egy állítólagos robot monitorozta, de a piaci folyamatokat emberi beavatkozással elemezték. 

Az ellenőrzéskor a NAV ellenőreinek a robot létezését a cég alkalmazottai nem tudták megerősíteni, és a bankszámlakivonatok is rácáfoltak a történetre: nyoma sem volt kriptovalutának, így a és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások sem történhettek meg.

A tanácsadó cég sem az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat, sem az áfabevallást nem küldte be a NAV-hoz. Indoklásként pedig arra hivatkozott, hogy díjai 60 százalékát elengedte, hogy csökkenjen a fizetendő áfája. 

A NAV megállapította, hogy a tanácsadó vállalkozás számlái nem hitelesek, az azokon szereplő gazdasági események valótlanok, így áfatartalmukat sem vonhatja le a látszólagos szaktanácsadást „igénybe vevő” cég. Ez a társaság egyébként kockázatos minősítéssel rendelkezett, ezért 

a több mint 25 millió forint jogosulatlan visszaigénylése után 260 százalékos, vagyis több mint 65 millió forint adóbírsággal sújtotta a NAV.