A londoni lakosok fellázadtak az alacsony károsanyag-kibocsátású zónák ellen. Éjszakánként maszkos alakok vonulnak az angol főváros utcáira, és leszerelik, valamint megrongálják a kihelyezett Ulez kamerákat.

ULEZ Cameras Damaged And Stolen Ahead Of Zone Expansion
ORPINGTON, ENGLAND - AUGUST 18: Damaged cabling hangs from a vandalised ULEZ enforcement camera on August 18, 2023 in Orpington, England. Since April, the Metropolitan Police received over 300 reports of damaged or stolen cameras installed to police the Ultra Low Emission Zone (ULEZ), ahead of the zone's expansion to all parts of London. The scheme, which requires owners of older, more polluting cars to pay a fee to drive within the zone, has faced particular opposition from London's outer boroughs and neighbouring counties. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Fotó: Leon Neal

Az ultraalacsony károsanyag-kibocsátású zóna (Ultra Low Emission Zone – Ulez) bevezetését először 2015-ben jelentette be Boris Johnson, akkori londoni polgármester. Végül a zónát Sadiq Khan polgármester vezette be 2019-ben. Az Ulez eredetileg London központját fedte le, ahol egyébként is be volt vezetve a dugódíj. 

2023. augusztus 29-én a zónát végül az egész fővárosra kiterjesztették.

Az Ulez lényege, hogy az ilyen minősítésű területeken a nem megfelelő károsanyag-kibocsátású autók után napi 12,5 fontot kell befizetni a főváros kasszájába. A rendszer ellenőrzésére szerelték fel városszerte az Ulez-kamerákat, amiket most a Blade Runners nevű csoport tönkretesz – erről a The Telegraph írt.

Az Ulez-ellenes csoport kampányigazgatója a Talk TV-nek adott interjút a rongálásokról. Elmondta, hogy a londoni autósokat folyamatosan vegzálja a hatalom, amit nem lehet tovább engedni. A magát Gatso kapitánynak nevező igazgató azt mondta, hogy a céljuk az összes Ulez-kamera eltávolítása, illetve ezt a tevékenységüket a közösségért végzett önkéntes munkának nevezte.

A rendőrség garázdaság miatt nyomoz a csoport ellen. 

A Scotland Yard közleménye szerint eddig 288 kamerát rongáltak meg, de a Blade Runners azt állítja, hogy ennél is több eszközt távolítottak el.

Londonban az Ulez kiterjesztése óta egyre többen igyekeznek kikerülni az új, napi 12,5 fontos adót. Vannak, akik hamis címekre regisztrálják be az autóikat, mások pedig fekete ragasztószalaggal módosítják a rendszámtáblájukat.

Az autósokat évek óta zaklatják, és minden pennyt kihúznának a zsebünkből. Itt az ideje, hogy visszavágjunk

– mondta Gatso.

Napokig elhúzódhat a brit légi közlekedési káosz – Budapest sem ússza meg

Várhatóan napokig eltart a brit légi közlekedési káosz, amit a légi forgalmi irányítás központi meghibásodása okoz. Több száz járat késéssel indult és érkezett az Egyesült Királyság repülőterein, míg ugyancsak több százat töröltek. Így történt több Budapestre érkező és innen induló járattal is.

A kamerák ellen is különféle megoldásokat vetnek be. Már a zóna keddi kiterjesztésének éjszakáján lehetett látni olyan eszközöket, amelyeknek elvágták a kábeleit, vörös festékkel fújták le a lencséjét, vagy egy kartondobozt ragasztottak rá.

A londoni rendőrség szóvivője közölte, hogy komolyan veszik az Ulez-kamerák megrongálását, és mindent megtesznek, hogy felszámolják a garázda mozgalmat. A rendőrök a térfigyelő kamerák felvételei és tanúvallomások alapján próbálják elkapni a tetteseket. 

Eddig két személyt sikerült letartóztatni, egyikük ellen vádat is emeltek. 

A rendőrök úgy becsülik, hogy a rongálásokért egy nagyjából 200-300 fős csoport lehet a felelős.