Bár mindenki az ünnepi tűzijátékot társítja augusztus 20-ával, sok más esemény színesíti az ünnepi programot. A Szent István-napi programsorozat részként vasárnap este minden eddiginél több, majdnem kilencszáz drón száll fel a fővárosban a Tűz és fények játéka elnevezésű programelem során – közölték szombat délután a szervezők. A tájékoztatás szerint a Tűz és fények játéka részeként 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón óraműpontos repülése lesz látható.

Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Az idei drónshow különlegessége, hogy két helyszínen összesen 896 drón repül majd a magasba, különféle alakzatokat formálva a magyar történelem jelképeiből. A drónok két szakaszban fognak repülni: az első flottában 152 darab, míg a másodikban 296 darab drón kapott helyett, a repülési időtartamuk 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc lesz. A drónok a Duna fölötti égbolton 285 méteres magasságig repülnek majd fel.

A létrehozott alakzatok szélessége 106 és 264 méter között váltakozik, a legalacsonyabb pontjukon pedig 77 méterig süllyednek.

A drónbemutató két helyszínén, a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról láthatják az előadást. A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja a Petőfi hídnál. A közlemény idézi Botond Szabolcsot, a Visual Europe Group vezérigazgatóját, aki szerint a nézőknek lehetőségük lesz egy olyan, Magyarországon egyedülálló előadást megtekinteni. amelynek minden mozzanatát, elemét másodpercre pontosan megtervezték, hogy a lehető leglátványosabb, legizgalmasabb legyen.

A drónok programozásakor számos tényezőt vettek figyelembe az időjárási viszonyoktól kezdve a zenén és a tűzijátékok füstjén át egészen a felszállási hely és az előadási helyszín közt megtett távolságig.

A Szent István-napi programsorozatról részletes információk a szentistvannap.hu weboldalon és a rendezvénysorozat mobilapplikációjában érhetők el.

Felkészültek a mentősök: 48 egység vigyáz vasárnap a tűzijáték közönségére

Az Országos Mentőszolgálat felkészült az augusztus 20-i nemzeti ünnepre. A mentőállomások pontos helyét bárki megismerheti.