Vasárnap ünneplik hazánkban az államalapítás ünnepét. Mint minden évben, idén is nagyszabású eseménysorozattal készül Magyarország augusztus 20-ra, a többi között tűzijátékkal is. A teljes budapesti Duna-parton élvezhető látványért 34 ezer pirotechnikai effekt felel, amelyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Budapest, 2022. augusztus 27.Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2022. augusztus 27.
Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Egy ilyen nagyszabású eseményen természetesen nagyon fontos a biztonság. Negyvennyolc mentőegység vigyáz majd a tűzijáték közönségére, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az idén is komplex mentési terv alapján hajtja végre az augusztus 20-i tömegrendezvények egészségügyi biztosítását.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-vezetője szombat reggel arról számolt be, hogy a mentőegységek már

a közönség érkezése előtt a Duna pesti és budai oldalának 48, gondosan kiválasztott pontjára települnek,

felállítási helyüket a mentők által külön erre a célra készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkeresheti. A térkép az OMSZ weboldalán, valamint a több mint 700 ezer felhasználó okostelefonján már működő, ingyenesen letölthető ÉletMentő applikáción keresztül (információ-chatbot-tűzijáték) is elérhető.

Bár szombat reggel lecsapott a vihar Budapestre, az időjárás-előrejelzések szerint a fővárosi ünnepi tűzijátékot valószínűleg nem kell elhalasztani.