Egy új-zélandi szupermarket egy mesterséges intelligenciával (MI) felszerelt alkalmazással igyekezett segíteni a vásárlóinak a spórolásban. A Pak’nSave üzletlánc alkalmazása gyakorlatilag egy bevásárlólista, kiegészítve egy recepttervező funkcióval, ami a maradék élelmiszerek felhasználásával ajánl recepteket a vásárlóknak, hogy ezzel csökkentsék az élelmiszerpazarlást. Az alkalmazásba épített MI azonban túlságosan kreatív ételkülönlegességeket kezdett el ajánlani a vásárlóknak.

Halloween,Monster,Hamburgers,On,A,Paddle,Board,Against,A,Black
Fotó: Shutterstock

A Savey Meal alkalmazás úgy működik, hogy a felhasználók megadhatják, hogy milyen maradékok vannak otthon a háztartásukban, és ezekből alakít ki recepteket az MI. Az ajánlásait vidám kommentárokkal egészíti ki, a gyakorlatban úgy működik a rendszer, mint egy chatbot. A Savey Meal innovatív ötlet volt, de már a bevezetésekor is voltak problémák a felajánlott receptekkel. 

Az MI a gyakorlatban nem volt képes beazonosítani az egyes összetevőket, így jöhettek létre olyan receptek, mint a rántott zöldséges Oreo.

Ahogy az alkalmazást egyre többen kezdték használni, a Savey Meal egyre „kreatívabb” ötletekkel állt elő, a végére pedig kifejezetten veszélyessé is váltak a javaslatai. Ha valaki a Terminátor-filmek megnézése után próbálta volna ki a Savey Mealt, akkor lehetséges, hogy a gépek lázadását vélné felfedezni az új-zélandi MI mögött. Az alkalmazás mesterséges intelligenciája ugyanis elkezdett olyan különlegességeket ajánlani a felhasználóknak, mint 

a fehérítős koktél, a hangyamérges szendvics vagy a klórgáz.

Az aromás vízkeverék fantázianévre elkeresztelt Savey Meal receptet az MI úgy ajánlja a felhasználóknak, mint „tökéletes alkoholmentes ital a szomjúság oltására és a felfrissülésre. Hűtve fogyassza és élvezze a frissítő illatot.” A kedves ajánlás még meg is hozhatja az ember kedvét, hogy elkészítse az aromás vízkeveréket, azonban az MI olyan vegyszerekből álmodta meg az italt, amelyek elegye klórgázt termel. Azt már mondani sem kell, hogy a klórgáz belélegezve súlyos tüdőkárosodást, akár halált is okozhat.

A mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztet Ferenc pápa

Noha az egyházfő saját bevallása szerint katasztrofálisan bánik a technikai eszközökkel, az MI veszélyeit látja.

További ételkülönlegesség a Savey Meal ajánlásával a metanolos boldogság, egy terpentinízesítésű francia pirítós.

A Pak’nSave szóvivője is megszólalt, miután a közösségi médiát elárasztották a Savey Meal ételszörnyetegei. Elmondta, hogy 

az említett hibás recepteket az alkalmazás azért kreálta meg, mivel egyes felhasználók szándékosan rosszul használták az appot. 

Az élelmiszerek közé vegyszereket és mérgeket is beírtak, ez okozta a hibát. Ennek ellenére felmerül a kérdés, hogy egy ilyen alkalmazás mesterséges intelligenciája miért nem tud különbséget tenni élelmiszer és vegyszer között. Az applikáció rendeltetésszerű használata is okozhat így problémát.

A cég szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az alkalmazás csak 18 éven felülieknek ajánlott, illetve felhívta rá a figyelmet, hogy a vállalat nem vállal felelősséget az MI által ajánlott receptekért. Az ajánlott recepteket ember nem vizsgálja felül, így a felhasználóknak kell mérlegelniük, hogy a javasolt ételeket elkészítik és elfogyasztják-e.