Közélet

A mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztet Ferenc pápa

Noha az egyházfő saját bevallása szerint katasztrofálisan bánik a technikai eszközökkel, az MI veszélyeit látja.

A mesterséges intelligenciában (MI) rejlő lehetséges veszélyeken való tűnődésre szólított fel Ferenc pápa, felhívva a figyelmet arra, hogy az új technológiában rejlő lehetőségek kettősek.

A most 86 éves egyházfő korábban elismerte, hogy nem tudja, hogyan kell a számítógépet használni. A mostani figyelmeztetés az új évre eső Katolikus Békevilágnapra szóló üzenet része, melyet szokás szerint jóval korábban közzétesz az egyház – írja a Reuters.

Pope Francis waves from the popemobile as he arrives for a meeting with volunteers of the World Young Day (WYD) in Alges, 10 km away from Lisbon, on August 6, 2023. Pope Francis celebrated an open-air Mass before a huge crowd today at a waterside park near Lisbon to wrap up the WYD, the largest Catholic gathering in the world, created in 1986 by John Paul II. Around 1.5 million people attended the service at the Parque Tejo park on the eastern outskirts of the Portuguese capital, the Vatican said. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Fotó:  Marco Bertorello / AFP

A pápa szerint fontos az éberség, hogy ne kerüljön az erőszak és a hátrányos megkülönböztetés logikája ezen eszközök gyártásába és tervezésébe, különösen ne a legkiszolgáltatottabbak kárára.

2015-ben Ferenc pápa elismerte, hogy katasztrofális a tudása a technológia terén, ám Isten ajándékának nevezte az internetet és a közösségi oldalakat, ha azokat bölcsen használják. A Vatikán 2020-ban a Microsofttal és az IBM-mel fogott össze, hogy az etikus MI fejlesztése mellett törjön lándzsát.

 

technológia Ferenc intelligencia
Kapcsolódó cikkek