Tizenkét virágkocsi, harminchét művészeti csoport, több mint ezerötszáz táncos, előadó, zenész vonult fel vasárnap a debreceni virágkarneválon, amelyet 57. alkalommal rendeztek meg a cívisvárosban augusztus 20-án – jelentette az MTI.

Fotó: Balázs Attila

Az idei karnevált a fenntarthatóság jegyében tartották: a tizenkét virágkompozíciót hordozó járműből hat már elektromos meghajtású volt, a cél az, hogy az elektromobilitás városában a jövőben valamennyi virágkocsi elektromos legyen – tette nyilvánvalóvá a törekvéseket korábban Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere.

A karneváli menetet ezúttal is az államiságot jelképező Szent Koronát és a koronázási jelvényeket megjelenítő kompozíció nyitotta meg, amelynek pontos mását 

az idén 1050. születésnapját ünneplő Esztergomban is bemutatták az augusztus 20. köré épülő ünnepi héten.

A virágkompozíciók között egészen különlegesek is voltak az idén: a Teva gyógyszergyár megalkotta a karneválok történetének első illatos, egy gyógynövényekkel teli erdő illatát megidéző kocsiját, a fesztiválon először részt vevő BMW Group pedig a kocsiját több mint ezer tő élő növénnyel díszítette, amelyeket a karnevál után debreceni iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, illetve az autógyár területén ültetnek el. A Klasszikusokkal színesebb a világ című kompozíció a debreceni Kodály filharmonikusokat idézte.

Fotó: Balázs Attila

A virágkompozíciók között 37 művészeti csoport vonult végig a karneváli menetben a Piac utcától a debreceni Nagyerdőbe: a hazaiak mellett 

Ausztriából, Horvátországból, Kínából, Olaszországból, Szerbiából, Indiából, Spanyolországból és Németországból érkezett zenészek, táncosok, mutatványosok szórakoztatták az útvonal mentén elhelyezkedő több tízezres közönséget.

A felvonulás után a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén tekinthették meg a virágkocsikat az érdeklődők, akik több kompozícióra fel is mehettek szelfizni.