Feljuttatta a világűr határára az első turistákat csütörtökön a Virgin Galactic – jelentette be a Richard Branson amerikai milliárdos által alapított űripari vállalat.

Artwork of Virgin Galactic LauncherOne
This is a depiction of Virgin Galactic's launch vehicle launcherOne, above the surface of the Earth. The ship consists of two stages, which separate above the Earth as shown here. The front houses a payload. LauncherOne can launch satellites into orbit but by itself does not launch from the ground. Instead, a specially modified aeroplane carries it up to an altitude of 12 km (50, 000 feet) where it is released, and goes on to reach low earth orbit where its payload is deployed. (Photo by MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP)
Fotó: AFP

A VSS Unity űrrepülőgépen a két pilótán kívül még négy ember utazott, a vállalat egy instruktora és három turista. Az Új-Mexikóból útnak indított jármű 88,51 kilométeres magasságba emelkedett, elérve ezzel a világűr határát. Ott pár percet tartózkodott, az utasok megcsodálhatták a Föld görbületét, és rövid ideig megtapasztalhatták a súlytalanságot is.

A Galactic 02 elnevezésű misszió a vállalat második kereskedelmi járata volt, az elsőt június végén indították. Akkor a fedélzeten nem turisták utaztak, hanem az olasz légierő három kutatója.

Korábban a Virgin Galactic több tesztrepülést végrehajtott, egyik alkalommal, 2021-ben maga Richard Branson is járt az űrben saját űrhajóján. A cég tervei szerint havonta indítanak majd kereskedelmi járatokat a világűr határára. Eddig már mintegy 800 érdeklődő vásárolt jegyet.

Az űrturizmus piacán a Virgin Galactic versenytársa az Amazont alapító Jeff Bezos űripari cége, a Blue Origin, amely több hasonló utat teljesített.