A katari királyi család tagja, Hamad Bin Jasszim Bin Dzsaber al-Thani sejk – a Manchester Unitedért bejelentkező Jasszim bin Hamad al-Thani sejk apja – egy háromlakásos penthouse eladását tervezi London előkelőnek számító Knightsbridge kerületében 220 millió fontért, vagyis több mint 98,6 mililárd forintért névtelenségüket kérő források szerint.

Qatar's Premier and Foreign Minister Sheikh Hamad bin Jassem bin Jabr al-Thani speaks during a joint press conference with Egyptian Prime Minister Hisham Qandil (unseen) in Doha on April 10, 2013. Energy-rich Qatar has agreed to buy bonds from cash-strapped Egypt worth $3 billion over and above a previously announced aid package Al- Thani said. AFP PHOTO/STR (Photo by AFP)
A sejket úgy emelgetik, mint aki megvásárolta Londont, fia a Manchester Unitedra vetett szemet.
Fotó: AFP

Egy közeli, Belgrave Square-en található ingatlanát pedig körülbelül 150 millió fontért (meghaladja a 67,2 milliárd forintot) tervezi értékesíteni. Katar korábbi miniszterelnöke a Közel-Kelet egyik legazdagabb befektetőjének számít, a Deutsche Bank egyik legfontosabb részvényese, korábban a katari vagyonalapot is vezette. A dúsgazdag expolitikust a Bloomberg nem tudta elérni, így nem erősítette meg a hírügynökség értesülését.

A Károly királlyal is baráti kapcsolatot ápóló sejket a brit média úgy emlegeti, mint aki megvásárolta Londont. A milliárdos üzletember azután értékesíti ingatlanportfóliójának egy részét, hogy megvásárolta és felújította a hatemeletes Forbes-házat, amely néhány percnyi sétára található a Buckingham-palotától. A LonRes kutató jelentése szerint a január és július közötti időszakban 15 százalékkal nőtt az 5 millió fontos értéket meghaladó ingatlanügyek száma a brit fővárosban.

London vonzza a keleti mágnásokat, Ravi Ruia indiai milliárdos a múlt hónapban vett egy 113 millió fontos londoni kastélyt a Regent’s Parkra néző kilátással, az utóbbi évek egyik legnagyobb londoni lakásüzletében. A várostól nyugatra Mike Jatania iparmágnás egy 12 hálószobás kúriát szeretne értékesíteni, ami az ország egyik legnagyobb vidéki házeladása lehet.

Meglepetések a lakáspiac tetején: kertes luxusházak a város felett

Kevésbé érezhető az általános keresletcsökkenés a lakáspiac tetején, konkrétan a penthouse kategóriájában. A legfelső szinten kialakított, pazar tetőkerttel, kör- vagy félköríves panorámát kínáló terasszal felszerelt ingatlanokból mindig csak néhány tucat van piacon, pedig a luxusra még most is akad vevő.