Hétfőn több társkeresőoldalt is felszólított az ausztrál kormány, hogy szigorítsanak a biztonsági előírásaikon, ugyanis egy kutatás kimutatta, hogy négy felhasználóból három már találkozott szexuális erőszakkal, zaklatással, visszaéléssel. A kutatást az Ausztrál Kriminológiai Intézet végezte. 

Naked,Man,Trying,To,Impress,During,Webcam,Chat
Fotó: Shutterstock

Ausztrália kommunikációs minisztere, Michelle Rowland nyilatkozatában elmondta, hogy a Tinderhez, Bumble-hez vagy Hinge-hez hasonló platformoknak június 30-ig van lehetőségük reagálni és megoldást találni a felmerült problémára egy magatartási kódex kidolgozásával.

A miniszter kiemelte, hogy a kódex tartalma magában foglalhatja a bűnüldözéssel foglalkozó szervekkel való együttműködés javulását, a szóban forgó felhasználók támogatását, valamint újabb előírásokat, amelyek a bántalmazások átláthatóságával kapcsolatosak. 

Célunk nem az innováció elnyomása, hanem a bántalmazás visszaszorítása

– emelte ki Rowland.

A jelenlegi ausztrál közéletben az online társkeresés a legelterjedtebb, a kormányt azonban aggasztja, hogy ennek ellenére növekvő tendenciát mutatnak a kéretlen üzenetek és tartalmak számai.

Michelle Rowland közölte, hogy ha ezek az oldalak nem javítják ki megfelelő módon a biztonsági előírásokat, kormányrendelettel vagy jogszabályok útján fogják kötelezni erre a cégeket. A szóban forgó platformok egyelőre nem reagáltak a kormány bejelentésére.