A Miniszteri Kabinet határozatot fogadott el, mely szerint emeli bizonyos szeszes italok minimális nagy- és kiskereskedelmi árát, írja a kiszo.net. Az adót fizető legális gyártók egyébként sem engedhetik meg maguknak, hogy alacsonyabb áron értékesítsék termékeiket fejtette ki Oleh Pendzin ukrajnai közgazdász.

Kyiv,,Ukraine,,13,July,,2023:,-,Bottles,Of,Ukrainka,Traditional

Fotó: Shutterstock

A palackonkénti minimálár emelése azonban nem azt jelenti, hogy mindenki emelni fog, tette hozzá.

Borisz Kusniruk közgazdász szerint a kormányrendelet elfogadása után az alkoholgyártók kezdetben emelhetik az árakat, de aztán a reális kereslet és kínálat függvényében módosítják azokat. Úgy vélekedik, az alkohol inkább más tényezők miatt drágulhat: 

az áram, az üzemanyag és a nyersanyagok drágulása miatt.

Az Ukrsadvinprom egyesület vezetője, Volodimir Pecsko véleménye szerint a minimális kiskereskedelmi árat egyrészt az mértéke, másrészt az üvegedények drágulása befolyásolja,

mert az orosz agresszor üveggyárakat is elpusztított. Mindez befolyásolja a piaci árképzést.

Kockázatos lépés: még a pálinka is drágább lesz

Költségeik emelkedésével küzdenek a kereskedelmi pálinkafőzdék, ráadásul ellenőrzés híján a zugfőzdék zavarják a legális piacot. A kereskedelmi főzdéknek jelentős áremelést kellene végrehajtaniuk, de a piaci realitások alapján várhatóan csak a szerintük szükséges mérték felével drágul a pálinka.

Ukrajnában a jövedéki termékek – az alkohol, az üzemanyag és a dohány – mindig is vezették az árnyékgazdaságot. A növekvő jövedéki adók és a feketekereskedelméből származó jövedelem arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy „árnyékban” dolgozzanak. Holott az adók, elsősorban a jövedékiek, és ennek megfelelően az alkohol-, dohány- és üzemanyagárak robbanásszerű növekedése előre láthatóan pont ellenkező eredményhez vezetett:

mégpedig az illegális termékek tömeges fogyasztásához, és az állami kontroll elvesztéséhez az érintett árucsoportok felett.