A tegnapi nap egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy az Egyesült Államokban, Kaliforniában eltűnt egy F–35-ös vadászgép, és a hadsereg a nyilvánossághoz fordult segítségért. A Világgazdaság is beszámolt az esetről, miszerint egy baleset miatt a pilótának katapultálnia kellett, a gépnek viszont nyoma veszett. A pilótát stabil állapotban kórházba szállították, az F–35-öst viszont elnyelte a föld, valószínűleg az álcázóberendezés miatt nem tudták rögtön meghatározni a helyzetét.

San Francisco Fleet Week 2022
SAN FRANCISCO, CA - OCTOBER 7: An F-35 fighter jet flies over the sky during the Fleet Week in San Francisco, California, United States on October 7, 2022. (Photo by Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: AFP

A charlestoni közös bázis tisztségviselői ma megerősítették, hogy

megtalálták az F–35-ös vadászgép maradványait mintegy két órányira északra a bázistól.

Arra kérték az ott élő közösséget, hogy fokozott figyelemmel közelítsék meg az általuk elkerített területet mindaddig, ameddig a helyreállító csapatok biztosítják a maradványokat. 

Jelenleg zajlik a szerencsétlenség kivizsgálása, és a nyomozási folyamat integritásának megőrzése érdekében nem tudunk további részletekkel szolgálni

– nyilatkozott az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának szóvivője.

Az elmúlt hat hétben már három A típusú légi közlekedési szerencsétlenség történt, ezért a tengerészgyalogság két napig szüneteltet minden légi hadgyakorlatot. Ez alatt az idő alatt minden aktív szolgálatban lévő pilóta földi gyakorlatokat fog végezni, hogy fenntartsák a harckészültségüket – írja a CNN.

Boeing-kapitány a börgöndi tragédiáról, a magyar hobbipilótákról, az „ungarische furfangról” és annak veszélyeiről

A pilótaképzésnél erőteljesebb hatósági ellenőrzésre lenne szükség, nem beszélve az „okosban” megoldott, költségkímélő, de számos rizikót tartogató sufnituningok, vizsgamódszerek beszüntetéséről – mondta Szüle Zsolt Boeing 747-es oktatókapitány a Világgazdaságnak adott interjúban. A szakértő szerint az oktatás és a pilótává válás közötti időszakban óriási tudáshiány jelentkezhet, amely adott esetben balesethez is vezethet. A börgöndi tragédia is szóba került, amelyből sok tanulság vonható majd le, ha a végére ér a hosszú vizsgálat.