BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ nem készült fel a következő globális járványra – állítja egy új jelentés

Nem halmoztak fel elég eszközt, az ellátórendszert nem készítették fel, és pénzügyi tartalékokat sem képeztek a világ országai egy újabb járvány esetére – ezt állapította meg a Global Preparedness Monitoring Board. Az egészségügyi válsághelyzetekre való felkészültséget monitorozó szervezet szerint még most el kell kezdeni felhalmozni a készleteket, a szegény országoknak pedig segélyt kell küldeni.

A világ nincs felkészülve egy következő globális járványra – figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében a világ egészségügyi válsághelyzetekre való felkészültségét monitorozó Global Preparedness Monitoring Board (GPMB). Az Egészségügyi Világszervezet és a Világbank által 2018-ban létrehozott független csoport elemzésében hangsúlyozta, hogy „a világ kapacitása egy esetleges új pandémiás fenyegetés kezelésére továbbra sem megfelelő”.

New,York,-,Circa,November,2020:,Crowd,Of,People,Walking
Fotó: Shutterstock

Értékelésük szerint a koronavírus-járvány hatására volt némi előrelépés, de egyes országok visszafogták felkészülésüket a hasonló válságokra történő gyors reagálásra, más országokban pedig alig érezhető bármi haladás.

A szervezet a válsághelyzetekre való globális felkészültség javítására számos javaslatot és ajánlást fogalmazott meg. Hangsúlyozták: az egyes országoknak javítaniuk kell a megbetegedések észlelését, hogy már a kezdeti szakaszban fel tudják fedezni a betegségeket. 

Az adatgyűjtés és -elemzés megerősítésére van szükség 

– írták a jelentésben.

A szervezet szerint a szegényebb országoknak pénzügyi támogatásra és adósságátütemezésre van szükségük ahhoz, hogy forrásokat tudjanak előteremteni a feladathoz. Egyúttal a pandémia megelőzésére és a felkészültség javítására tervezett 10 milliárd dolláros alap feltöltését sürgették.

A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy az új gyógyszerek kutatása és fejlesztése nem összpontosulhat néhány országra, ahogyan az a koronavírus-világjárvány esetében történt.

A GPMB horvát társelnöke, Kolinda Grabar-Kitarovic hangsúlyozta, hogy 

a civil társadalmat is be kell vonni a felkészülésbe, mert az országok hatóságai és a lakosság közötti bizalomhiány megnehezítheti a járvány megelőzését és leküzdését.

Grabar-Kitarovic a világ vezetőihez fordulva kiemelte, hogy az egészségügyi vészhelyzetekre való felkészülés terén „jövőbeli biztonságunk az érdemi reformoktól és a legmagasabb szintű politikai elkötelezettségtől függ”.

Koronavírus ellen az 5 másodperces antibakteriális kesztyű az új találmány

A Rice Egyetem kutatói olyan speciális kesztyűt fejlesztettek a vírusok ellen, amely akár 5 másodperc alatt elpusztítja a kórokozók majdnem 100 százalékát. A Covid ellen is hatékony önfertőtlenítő szövet úgy működik, hogy a külső oldala a vírusok számára halálos hőt bocsát ki, miközben a mások oldala hűvös marad.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.