Az új médiaszabályozása révén keretet teremt arra, hogy az államok ne szólhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint hogy egyedlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává – közölte Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Strasbourgban kedden. 

Vera Jourová, az Európai Parlament plenáris ülésének a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályról folytatott vitájában hangsúlyozta: 

az uniós bizottság célja új keretek megteremtése a média számára, hogy az európai demokrácia erős pillérévé váljon. 

Media,Interview,-,Journalists,With,Microphones,Interviewing,Formal,Dressed,Politician
Fotó: Shutterstock

Közölte, az Európai Bizottság első ízben fekteti le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint hogy egyetlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává. A jogszabály továbbá a médiumokat arra ösztönzi, hogy az összeférhetetlenségeket hozzák nyilvánosságra, és tegyenek lépéseket saját függetlenségükért – mondta. 

Az etikus normák betartását és az önszabályozást bátorítjuk, és erősíteni próbáljuk a nemzeti médiaszabályozók szerepét a médiaszolgáltatásokat felügyelő testület létrehozásával

– jelentette ki. 

Az uniós biztos elmondta: az EU továbbá erősíteni szeretné a koordinációt és a szolidaritást az olyan jelentős fenyegetésekkel szemben, mint amilyen például az orosz propaganda. Emellett iránymutatásokkal kívánja segíteni a tagállamokat, hogy nemzeti intézkedések révén tegyenek a médiakoncentráció elkerülésére. Javaslatot tesz továbbá arra is, hogy a médiatartalmakat miként moderálhatják az online platformok – mondta. Az új jogszabály tehát tovább szeretné növelni az újságírók védelmét és a médiapiacok átláthatóságát – tette hozzá beszédében Vera Jourová.