Az Alphabet birtokolta Google, az Amazon és a Cloudflare bejelentették, hogy a történelem eddigi legnagyobb túlterheléses (DDoS) támadását regisztrálták, ami augusztusban kezdődött és a Google szerint jelenleg is folyamatban van. A cég szerint hétszer nagyobb volt mint eddig bármilyen hasonló akció, míg a Cloudflare közölte: a támadás olyan mértékű volt, amire még soha nem volt példa.

Penang,,Malaysia,-,14,March,2019:,Google,Security,And,Privacy
Fotó: Shutterstock

A Google blogbejegyzésében azt írta, hogy egyetlen ilyen akció mindössze két perc alatt több kérést generált, mint a Wikipédia teljes szeptemberi látogatottsága. A DDoS-támadások során a kiberbűnözők nagy mennyiségű internetes forgalmat irányítanak a kiszemelt honlapra vagy más internetes szolgáltatásra, ami képtelen lesz feldolgozni a túl sok kérést, ezért elérhetetlen lesz.

A három vállalat által nemrégiben mért támadások másodpercenként több százmillió oldalletöltést generáltak, ami új rekordot jelent, és a HTTP/2 Rapid Reset Attack néven ismert sebezhetőség tette lehetővé. A Cloudflare szerint a másodpercenkénti 201 millió kérés volt a csúcs. A cégek egyike sem közölte, hogy melyik csoport lehet a felelős és eddig senki sem vállalata magára az akciót.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy ezt hagyományosan nehéz, szinte lehetetlen megállapítani. A DDoS-támadások sok kellemetlenséget okoznak a pórult járt cégeknek, hiszen a szolgáltatások lebénulása jelentős bevételkiesést okzohat, valamint az érintettnek mindig helyre kell állítani a bizalmat. A Google, az Amazon és a Cloudflare sürgette a vállalatokat, hogy frissítsék webkiszolgálóikat, hogy azok ne maradjanak sebezhetőek.

Kétszázmilliárd eurós kárt okoznak a kiberbűnözők a német gazdaságban

Az informatikai berendezések és adatok ellopása, a szabotázs, valamint a digitális és ipari kémkedés 2023-ban 206 milliárd euróba fog kerülni Németországnak. A Bitkom több mint ezer vállalat bevonásával végzett felmérése szerint a becsült kár idén már a harmadik egymást követő évben lépi át a 200 milliárd eurós határt. Németország rendkívül vonzó célpont a bűnözőknek, mivel a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb gazdasága.