Eltörölte a voksolás lehetőségét az országban tartózkodó lengyelek számára a tel-avivi lengyel nagykövetség, mivel a háborús helyzet miatt nem tudják garantálni a szavazás biztonságos lebonyolítását.

Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki holds pre-election rally in MyslowiceMYSLOWICE, POLAND - OCTOBER 7: Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki speaks during the ruling ‘Law and Justice’ party pre-election rally in Myslowice, Poland on October 7, 2023. Parliamentary elections will be held on Oct. 15. Jakub Porzycki / Anadolu Agency (Photo by Jakub Porzycki / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli lengyel nagykövetség egy korábbi, a választók felé kiküldött üzenete ugyan arról szólt, hogy lesz lehetőségük legalább egy helyen leadni szavazatukat a vasárnapi parlamenti választásokon, a Haaretz izraeli tudósítója szerint az országban csak egyetlen szavazóhelyiség lett volna, melyet a friss döntéssel felszámoltak.

A döntést kiemelt figyelem övezi, mivel a vasárnapi választások kimenetele az előzetes várakozások szerint kifejezetten szoros lesz, az izraeli lengyel állampolgárok pedig az elemzők szerint minden bizonnyal a jelenlegi ellenzékre adnák le voksukat, ha lenne lehetőségük szavazni. 

A 2019-es parlamenti választásokon 314 ezer külhoni lengyel választópolgár adta le a voksát, közülük 909-en Izraelből szavaztak. 

Régi-új gazdasági programoktól függ a lengyel választás

Az erősen polarizált Lengyelországban a vasárnapi választások előtt a hivatalban lévő Jog és Igazságosság (PiS) és a liberális Polgári Platform (KO) heves kampányt vív, amelyben a személyes sértések és a vádaskodás sokkal fontosabb helyet kapott, mint az ország jövőjét érintő legfontosabb ügy – a következő 4 év gazdasági programja, amelynek a geopolitikai feszültségek és az egymást követő válságok mellett szilárdabbnak kell lennie, mint valaha.

Élőben a lengyel választásról! Vasárnap este élő, eredményváró műsorfolyam a Mandiner YouTube-csatornáján, a legfrissebb adatokkal, lengyelországi kapcsolásokkal és szakértőkkel.