Extra

Sorban ugrálnak ki a toronyházakból az ukrán gyerekek

Úgy megnőtt a halálesetek száma az ukrán tinédzserek közt, hogy sokan összefüggésre gyanakszanak: az ismert előzmény a Kék Bálna nevű gyilkos játék. Az öngyilkosságokat vizsgáló nyomozók szerint a nehéz körülményeken kívül nincs összefüggés.

Riadalmat okoz a háborús Ukrajnában, hogy októberben csak Kijevben öt gyermek vetett véget az életének, Krivij Rihben pedig három öngyilkosság történt. Sokan félnek az összefüggéstől, emlékezve a néhány évvel ezelőtti Kék Bálna nevű gyilkos játékra.

Famous,Independence,Square,(maidan,Nezalezhnosti),In,Kiev,,Ukraine
Famous Independence Square (Maidan Nezalezhnosti) in Kiev, Ukraine
Fotó: Shutterstock

A jelenlegi öngyilkossági hullám az ukrajnai gyerekek közt október 2-án kezdődött: lapunk is beszámolt róla, hogy egy testvérpár Kijev Dnyipro kerületében élőben közvetítette a saját halálát. A 18 éves fiú és 17 éves húga egy kijevi épület 24. emeletéről ugrott ki, és öngyilkosságukat Telegram-csatornájukon közvetítették.

Egy héttel később egy 17 és egy 18 éves lány holttestére bukkantak Kijevben, akik szintén egy toronyházból estek ki: egy befejezetlen épület 26. emeletéről zuhantak le, és a telefonjukban szüleiknek címzett búcsúüzeneteket találtak – írta a Kárpáti Igaz Szó.

Október 15-én egy 12 éves lány holttestére bukkantak Kijev Obolonyi kerületében, a jelentések szerint ő a 22. emeletről ugrott ki. Látható, hogy vannak hasonlóságok az esetek közt. Október 21-én Munkácson végzett magával egy 17 éves fiatal: ő a vasúti hídról ugrott le – írta meg szintén a kiszo.net. Súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. A fiatalember a háború sújtotta Kramatorszk városából települt át Kárpátaljára, és korábban többször is orvosi segítséget igényelt mentális betegségének leküzdésére.

Halálosztagokat feltételeztek sokan a lap szerint

A közösségi oldalakon a Kék Bálna nevű végzetes internetes játékra emlékezve sokan azt vetették fel, hogy az úgynevezett halálosztagok léphettek újra működésbe. Annak a hullámnak világszerte több mint száz áldozata volt, egy jászvásári iskolában például öt diák megpróbálta megfojtani magát, egy feketehalomi fiú pedig felakasztotta magát az erdőben a „mentora” parancsára.  

A kijevi rendőrség nyomozásaiból azonban nem ez derült ki, szerintük nincsen összefüggés a tragédiák között, és a fiatalokat a családjuk nehéz életkörülményei indították a végzetes lépésre. 

Az öngyilkosság megelőzése lehetséges, és segítséget is kaphatunk hozzá.

Segítségre van szüksége?

Ha öngyilkossági gondolatai vannak, hívja a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot.

Ha öngyilkossági szándéka van, hívja a 112-t!

 

kék bálna Kijev gyerek mozaik öngyilkosság
Kapcsolódó cikkek