Barcelona egyik leghíresebb turisztikai látványossága, az Antoni Gaudí spanyol építész által tervezett Sagrada Família munkálatai 141 év után tényleg a végéhez érhetnek. A székesegyház – a körülötte lévő állványzattal és darukkal – együtt a város szimbólumává vált.

Impact Of The Tourist Crisis On The Sagrada Familia
Fotó: AFP

A következő napokban befejezhetik a Sagrada Família négy melléktornyát, ami azt jelenti, hogy már csak a központi, fő torony munkálatai maradnak hátra. A székesegyházban a következő hónapban szentmisét tartanak majd a négy torony elkészültének alkalmából.

A melléktornyok a Jézus Krisztus életéről szóló evangéliumokat író négy evangélistát, Mátét, Jánost, Márkot és Lukácsot szimbolizálják. Ezek a tornyok veszik körül a Sagrada Família központi és egyben legmagasabb tornyát, amit Jézusnak szentelnek majd. A központi torony befejezésével a székesegyház teljes egészében megépül.

Korábban már a helyére került Márk tornyának tetején az oroszlánt, és Lukács tornyán az ökröt ábrázoló szobor. A múlt héten kezdték el Máté tornyára felépíteni az embert, illetve János tornyára a sast ábrázoló szobrokat.

Az első követ még 1882-ben rakták le, 141 évvel ezelőtt. A látványosság évente több millió látogatót vonz, illetve az UNESCO Világörökség részét is képezi. Antoni Gaudí, a templom tervezője az élete nagy részét a Sagrada Família építésének szentelte. 1926-ban az építészt elgázolta egy villamos, melynek következtében elhunyt.

A jelenlegi tervek szerint a Sagrada Família központi tornya 2026-ban készülhet el, ezzel Gaudi halálának 100. évfordulóján nyerheti el teljes pompáját.