Miután 2021-ben és 2022-ben rekordot rekordra döntött a természetes gyémántékszerek iránti kereslet, a pandémiát követően idén elfordultak a luxuscikkektől a fogyasztók, és a nyers, csiszolatlan gyémánt árát követő Zimnisky Global Rough Diamond Price Index éves mélypontjára zuhant – írja a CNN hírportálja.

Man,Jeweller,Examines,Polished,Diamond,Through,Magnifier.,Buyer,Checking,Diamond.
Ez már nem nyers gyémánt, hanem egy gyönyörű briliáns.
Fotó: Shutterstock

Mivel a világjárvány idején a fogyasztók kevesebb pénzt adtak ki étkezésre és utazásra, az emberek zsebében több pénz maradt, amit tetszésük szerinti vásárlásokra költhettek – jegyezte meg Paul Zimnisky, globális gyémántelemző.

Az emberek inkább esznek, isznak, utaznak, és élményekre költenek, mint luxuscikkekre – fűzte hozzá.

A nyers gyémánt piaca egy teljesen fogyasztásvezérelt piac

– hangsúlyozta a CNN-nek Edahn Golan, független gyémántelemző is.

A gyémántékszerek iránti vásárlói kereslet befolyásolja a nyers gyémánt árát, ám a kiskereskedelmi árakra csak bizonyos mértékig hat.

A nyersgyémántárak jelenlegi visszaesése sem jelenti azt, hogy a boltokba betérő vásárlók is barátibb árcédulákkal találkoznak majd.

A kiskereskedők ugyanis jellemzően rövid távon nem igazítják bolti áraikat a nyers gyémánt jegyzéséhez, és ennek oka – Golan szerint –, hogy keményen védik bruttó árrésüket.

Úgy véli, annak ellenére, hogy a nyers gyémánt ára esik, egy egykarátos kerek gyémánt az üzletekben átlagosan 3 százalékkal drágább, mint 2020 januárjában.

Sőt, ha a nagykereskedelmi árak csökkennek, néhány ékszerész rövid távon megpróbálja kihasználni a lehetőséget, hogy nagyobb árrést biztosítson magának 

– jelentette ki Zimnisky.

Az iparági elemzők arra számítanak, hogy a téli ünnepek alatt és jövő év elején megugrik a kiskereskedelmi forgalom. A téli hónapok az eljegyzési főszezon, a karácsony és a Valentin-nap miatt jellemzően a legjövedelmezőbb időszak az ékszeripari cégek számára.

Bár az ünnepi szezonban a nyers gyémánt csak kis mértékben drágulhat újra, összességében a tavalyinál gyengébb idényt várunk éves bázison – jósolta David Johnson, a világ egyik legnagyobb gyémántgyártó vállalata, a De Beers szóvivője.

A nyers gyémánt világpiaci ára 2023-tól
 

Zimnisky szintén a piaci forgalom mérséklődését várja az idei évre a 2021-es és 2022-es csúcsokhoz képest, de szerinte sokat segíthet, hogy az Egyesült Államok gazdasági mutatói ígéretesek.

„A viszonylag jól teljesít, és a foglalkoztatás is erős” – mondta, 

ergo megnyílhat az út a nyers gyémántok fokozatos áremelkedéséhez 2024-ben.