Extra

Jönnek a humanoid robotok, és sokkal hamarabb, mint gondolnánk

Kína évek óta arra törekszik, hogy vezető szerepet vállaljon a csúcstechnológiák területén a mesterséges intelligenciától kezdve a kvantumszámítógépekig bezárólag. Most egy újabb területet vett célba: az élethű robotokat.

A kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium által kidolgozott tervezet szerint az ország 2025-re legyártaná az első humanoid robotokat. A kormány ennek érdekében több, a területre összpontosító fiatal vállalatot tervez támogatni, ipari szabványokat fog meghatározni, elmélyíti a nemzetközi együttműködést és felkarolja a tehetséges diákokat.

Tesla Optimus Humanoid Robot at The 2023 WAIC in ShanghaiSHANGHAI, CHINA - JULY 6, 2023 - Visitors view the Tesla Bot humanoid robot of Tesla ''Optimus'' at the 2023 World Artificial Intelligence Conference in Shanghai, China, July 6, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Kína a következő két évben áttörést szeretne elérni a környezetérzékelés, a mozgásvezérlés, valamint a gépek és emberek közötti interakciós képességek terén – közölte a minisztérium. A kormány ösztönzi a mesterséges intelligencia alkalmazását a robotikában és további kutatásokat sürget a robotvégtagok fejlesztésére. A dokumentum kevés részletet tartalmazott, de rendkívül ambiciózus – írja a Bloomberg.

Peking azt is szeretné, ha a humanoid gépek 2027-re gondolkodni, tanulni és innoválni tudnának. A kínai robotikai cégek részvényei a politikai iránymutatást követően erősödtek, ami újabb területtel bővíti a világ két legnagyobb gazdasága közötti technológiai versenyt a csipek és hardverek terén. A humanoid robotok az elképzelések szerint egyre inkább a jelenleg emberek által végzett feladatokat fogják ellátni,

az egyszerűbb dolgoktól a veszélyes környezetben való munkavégzésig.

Több amerikai vállalat is élen jár ezen a területen: a Tesla az Optimus nevű humanoid robotját fejleszti. szerint a gép három-öt éven belül tömeges forgalomba kerül és 20 ezer dollárért lehet majd megvásárolni. A dél-koreai kézbe került Boston Dynamics Atlas néven mutatta be saját megoldását. Idén a kaliforniai Figure startup 70 millió dollárt gyűjtött össze egy humanoid robot kifejlesztésére.

Egy orosz cég megalkotta a Terminátort: szuperrealisztikus robotot kínálnak nyolcmillió dollárért – videó

Az emberi beszédet, mimikát és precíz mozdulatokat másolni képes robotot alkotott meg egy orosz cég. A Promobot gépét az emberi bőrhöz hasonló szilikonborítással látták el, amelyet bárkinek a mintájára meg lehet alkotni. A Westworld című sci-fi világa lehetséges, hogy nincs is már olyan messze a valóságtól?

 

kína robotika humanoid robot mozaik robot
Kapcsolódó cikkek